Izvor: RTS, 22.Apr.2024, 05:52

Шеф израелске војно-обавештајне службе поднео оставку; Граната Идф-а погодила болницу у кампу Нусеират

Сукоб Израела и Хамаса – 199. дан. Израелска граната погодила је болницу Ел Авда у кампу Нусеират, док је са бродова гађана обала Газе, јављају палестински медији. Шеф израелске војно-обавештајне службе Арон Халива, поднео је оставку због неуспеха у спречавању напада >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Хамаса на Израел 7. октобра прошле године. Три особе су повређене у Јерусалиму у нападу за који је израелска полиција саопштила да је терористички акт. Ирачка оружана група Катаиб Хезболах демантовала је наводе медија да је најавила наставак напада на оружане снаге Сједињених Америчких Држава у Ираку.
Пронађена je масовна гробница у комплексу Насер у Кан Јунису из које је засад извучено 50 тела, саопштиле су палестинске хитне службе у Гази.
Министарство здравља у Гази, које води Хамас, такође, пријавило је да се број убијених Палестинаца у изралеским нападима од почетка сукоба повећао на 34.097, а број повређених на 76.980.
Вођа политичког бироа Хамаса Исмаил Ханије, истовремено, позвао је блискоисточне и европске земље да зауставе могући израелски напад на град Рафа на југу Газе, упозоривши да би могао да доведе до масакра над палестинским становништвом.
Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи, у међувремену, позвао је иранске оружане снаге да "уче непријатељске тактике", истакавши да је Иран показао своју моћ током напада на Израел.
Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху најавио је, пак, да ће Хамасу ускоро задати додатне и болне ударце како би повећао притисак да ослободи израелске таоце које држи у Гази.
Након медијских извештаја да ће САД увести санкције израелском батаљону Нецах Јехуда због наводног кршења права на Западној обали, Нетанјаху је рекао да ће се "свим снагама" борити против тих мера, док је ИДФ рекао да засад није упознат са америчким плановима.
За то време, Израел је подигао је оптужницу против сестре вође милитантне групе Хамас Исмаила Ханијеа, која је у притвору од 1. априла, због "подстицања и показивања солидарности са терористичком групом".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.