Izvor: RTS, 14.Mar.2024, 07:03

Београдски ђаци се утркују у хуманости – прикупљају новац, режирају представе, играју фудбал

Да ли емпатија може да се научи или се са њом рађа? Који год одговор да је тачан на ово питање, лепо је што поједине школе своје ђаке подстичу да брину једни о другима.
Михајло се сада налази стотинама километара далеко на лечењу у Турској, али су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << другари из школе стално су уз њега. Размењују поруке, бодре га, чувају место на голу, јер морају заједно да победе.

За Осми март одлучили су да не купују поклоне, већ да тај новац дају за Михајлово лечење.
Београдски ђаци као да се утркују у организовању хуманитарних акција – играју фудбал, кошарку, режирају представе, праве изложбе. Тако у Петој гимназији за Косту, другара из клупе. 
"Играли смо представу коју је наш друг Грегор у драмској секцији режирао. Одазив на цео фестивал је био велик, па смо успели да скупимо велику своту новца која ће Кости значити, поготову зато што су се његови другари из школе одазвали том хуманитарном раду", наводи Исидора Јовановић са географско-историјског смера у Петој београдској гимназији.
Концерти и представе  Хуманитарни концерт у Божидарцу одржаће се у петак, 15. марта, а ученици су улазнице одштампали, знају и који ће бендови свирати.
"Нама није тешко да одвојимо сат времена пре школе да погледамо простор, изаберемо волонтере, пошаљемо имејл за спонзорство за пиће и грицкалице", каже Грегор Симеуновић, такође са географско-историјског смера.
У Дванестој гимназији организована је представа "Дон Жуан", у режији драмске секције. Иако у салу може да стане 250 људи, много више њих је купило карте.
"Била је намењена породици са Бањице којој је у пожару изгорео стан. Није било само обично извођење, помогли смо им, прикупили новац, а људи су се јако лепо одазвали овом позиву", истиче Андреја Стевић из Дванаесте београдске гимназије.
Пакетићи за децу Свеке године спремају се и традиционални пакетићи за децу без родитељског старања.
"Пакује се углавном у просторијама школе или библиотеци. Има више категорија ствари, углавном слаткиша и сланиша, књига, одеће, играчака. Трудимо се да дамо деци све оно што би њих обрадовало", прича Петар Маловић из Дванаесте гимназије.
Ученици смишљају и организују, а професори су ту да помогну.
Борка Поповић, директорка Пете београдске гимназије наводи да је резултат осећање које деца имају у чину давања.
"Искрено ми је важно, као и свим наставницима, што је највећи број активности био резултат заједничког рада", каже Поповићева.
Директорка Дванаесте београдске гимназије Светлана Миљеновић сматра да ученици имају развијене осећаје људскости и хуманости. 
"Акције дају позитивну енергију деци и полет да стално иду ка новој акцији", наглашава Миљеновићева.
Готово да нема месеца без хуманитарне ђачке акције, а ни области у којој нису покушали да помогну.
Сакупља се новац за лечење, обнову куће, али и за екскурзије. Некоме су биле потребне књиге, а некоме ужина.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.