Izvor: RTS, 13.Mar.2024, 20:14

Преваре са издавањем апартмана у Грчкој - лажни власници узму депозит, па нестану

Неколико превараната који нуде непостојеће или туђе апартмане у Грчкој тренутно вребају жртве на друштвеним мрежама. Узимају депозит од 100 до чак 500 евра, а после се више не јављају, упозорава портал "Грчка инфо". Грађани који су преварени тешко могу да добију назад >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << новац који су уплатили, кажу у Јути и истичу да се преваре догађају не само код јефтиних већ и код скупих аранжмана.
Поводом најновијих превара на друштвеним мрежама са издавањем апартмана у Грчкој, директор Националне организације туристичких агенција Александар Сеничић упозорава грађане да воде рачуна и да имају на уму да на интернету свако може да постави слику неког смештаја и да тврди да је његов и да га издаје.
“Не можемо сад дати неки савет како ћете то да проверите, протеклих година било је на стотине, ја бих рекао можда и на хиљаде људи који су били преварени, не само кад је реч о Грчкој, већ и о Црној Гори, о Босни, Хрватској”, каже Сеничић.
Истиче да превара функционише тако што се уплати аванс, а онда се људима који су вам наводно продали аранжман губи сваки траг.
“Једини начин је да се обратите министарству унутрашњих послова, да се поднесе кривична пријава против Н. Н. лица, да се наравно те поруке, бројеви мобилних телефона предају полицији и да се надате да ће кроз кривични поступак та особа бити ухапшена и да евентуално дођете до свог новца“, каже Сеничић.
Међутим, напомиње да је у претходном периоду било хапшења због оваквих превара, али да се до новца тешко долази.
Напомиње да се преваре не дешавају само код јефтиних аранжмана и као пример наводи ситуацију када је пре две године велика група људи преварена за укупно 50.000 евра.
“Дакле, ради се о аранжманима од по 1.000 евра. Контактирали су с неком особом која је то радила индивидуално. Већ је одвела једну групу. Дакле, то је најчешћи модел - да неко оде, да то све прође како треба, да би се онда, евентуално, следећи пут десила нека таква врста преваре“, каже Сеничић и додаје да тај случај још није решен.
Агенције имају гаранције за путнике Због таквих ствари, истиче, треба путовати са провереним туристичким агенцијама, које имају лиценцу и гаранције путовања из којих се путницима исплаћује новац уколико на пример агенција пропадне.
Пример за то је агенција “Барцино турс“, која је престала са радом, а процес повраћаја новца путницима је при крају.
“До сада је осигуравајућа кућа која је издала гаранције путовања исплатила путницима 60 одсто суме која је била уплаћена у агенцији. Зашто 60 одсто? Зато што имамо један ограничени буџет, дакле, у овом случају је полиса гласила на износ од 250.000 евра“, рекао је Сеничић и додао да очекује да ће тај проценат, након пријаве свих путника, бити знатно већи.
Платформе попут Букинга сигурне, али... Сеничић наводи да је резервисање смештаја преко познатих платформи, попут Букинга, сигурно, али да се и ту могу јавити непредвиђене ситуације.
“Тај смештај, на пример, није онакав како је у ствари објављено, или га можда и нема. Често се деси у сезони, поготово на дестинацијама где има велики број гостију, да дође до неких техничких кварова, да ви дођете у апартман, а да тамо немате воду, немате струју и тако даље. Да бисте то могли да решите, прва ствар је да морате добро да знате језик, из разлога што је корисничка служба најчешће у некој иностраној држави, када је реч о Букингу то је Индија“, каже Сеничић.
Тврди да је на платформама попут Букинга могуће наћи нешто јефтиније, али да су у највећем броју случајева цене аранжмана преко туристичких агенција знатно повољније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.