Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 22:08

Меморијални центар у "Рибникару" - недоумице родитеља и обећање министарке

Испред Основне школе "Владислав Рибникар", у којој се пре десет месеци десило масовно убиство, родитељи ученика те школе организовали су скуп поводом одлуке Владе да део школе затвори за наставу и претвори у Меморијални центар, који ће бити посвећен страдалој деци >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и чувару. Окупљени родитељи инсистирали су на томе да се не противе изградњи Меморијалног центра, али од Владе траже појашњење. С друге стране, родитељи страдале деце сматрају да скуп испред "Рибникара“ вређа достојанство њихових највољенијих. Министарка просвете поручује да нико не помишља да укине ту школу.
Родитељи деце која похађају "Рибникар“ од Владе очекују одговоре на питања – прво, ко ће чинити Радну групу за изградњу меморијалног центра и друго, како ће бити организована настава за њихову децу, односно како ће у будућности изгледати њихово школовање, с обзиром на то да је предвиђено затварање више од половине школе.
"У ову школу иде отприлике хиљаду деце, значи две хиљаде родитеља је забринуто шта ће се десити са школом. Забринути смо зато што деца користе мање од пола школе, а то стварно није условно. Имали смо разумевање, с обзиром на све што се десило, да ће доћи до неке реконструкције и да би свакако требало да се снађемо и у овом малом простору, јер ова школа је добра за нашу децу. Они се у њој осећају безбедно“, каже Ивана Стефановић, чија ћерка похађа ОШ "Владисалв Рибникар“.
Међутим, родитељи страдале деце, на чију иницијативу се и гради Меморијални центар, сматрају да вечерашњи скуп испред "Рибникара“ вређа достојанство њихових највољенијих и да то "није пут очувања сећања ни човечности“.
"Изборили смо се за независан стручни мултидисциплинарни тим који се већ обратио школи, како бисмо започели дијалог и кренули са опсежним консултацијама на свим нивоима и тако изнедрили најбоље решење за све – децу, жртве, заједницу па и друштву у целини“, наводе родитељи страдалих ученика.
Ђукић Дејановић: Школовање неће бити угрожено Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да би до 15. марта требало да се зна ко ће тачно чинити Радну групу која ће радити на идејном решењу за изградњу Меморијалног центра. Такође, уверава родитеље који су се окупили у "Рибникару“ да школовање њихове деце неће бити угрожено.
"Страх родитеља да ће, може бити, школа бити укинута, да ће деца изгубити могућност да иду у ‚Рибникар‘, је потпуно неоснован. Оно што ћемо сигурно учинити то је да ћемо морати да створимо потпуно безбедне услове да се реконструише и онај део школе где ће деца ићи у своје разреде, учити, стицати знања. Родитељима ће бити ово потпуно објашњено да је нама циљ да школа ‘Владислав Рибникар‘ и даље буде узорна, огледна школа, да деца иду у ту школу“, истиче Славица Ђукић Дејановић.
Напомиње да родитеље жели да увери да ником у Влади никада није пало на памет да се школа затвара.
"Какве смо све предлоге чули и шта су све биле идеје – то је једна ствар, али као што имамо обавезу да место туге буде заиста један меморијални центар са јасним порукама, тако имамо обавезу и према деци која иду у школу и која треба да стичу своја знања и да се радују у животу и школском животу да обезбедимо и то“, поручује министарка просвете.
Предлози и полемике Огласили су се и родитељи ученика VIII2, деце која су рањена и преживела трагичан догађај у мају пршле године, и затражили од Владе Србије да у целости укине Одлуку о образовању Радне групе за успостављање Меморијалног центра. Тврде да Влада Србије "селективно примењује мере у вези са обележавањем и сећањем на трагичан догађај у 'Рибникару'".
Још од маја прошле године и велике трагедије које је задесило Основну школу "Владислав Рибникар" трају полемике на ком простору би требало градити меморијални центар. Било је предлога да то буде на нивоу целе школе, односно да у тој згради више не буде наставе, затим предлога да само једна учионица у којој је страдало највише деце постане меморијални центар и, наравно, било је предлога да се део школе где је почињен масакр, што чини више од 60 одсто ове школе, претвори у тај центар.
Коначну одлуку донела је Влада Србије и одлучила да цео део где је почињен масакр буде претворен у Меморијални центар.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.