Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 18:37

Европска комисија препоручила отварање преговора са БиХ; Додик: Без датума то не значи много

Европска комисија препоручила је отварање преговора о приступању ЕУ са Босном и Херцеговином. Како се наводи у саопштењу Европске комисије, ова институција сматра да је БиХ постигла неопходан ниво усклађености са критеријумима за чланство у ЕУ, у погледу остварених >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << резултата од 2022. године, када је ова земља добила статус кандидата.
Лидери ЕУ су прошлог децембра поручили да ће отворити приступне преговоре са БиХ "када земља постигне неопходан" степен усклађености са критеријумима за чланство.

Позвали су тада Европску комисију да до марта најкасније о томе поднесе извештај и то се данас и догодило.
У обраћању посланицима Европског парламента Урсула фон дер Лајен је оценила да је Босна и Херцеговина спремна за наредни корак ка ЕУ.
"Од када смо доделили статус кандидата у децембру 2022. године, Босна и Херцеговина је направила импресивне кораке. Већи напредак је постигнут у једној години него у целој претходној деценији“, рекла је Урсула фон дер Лајен.
Председница Европске комисије је навела пет области у којима је постигнут напредак, међу којима су пуна усклађеност земље са спољном политиком ЕУ, усвајање реформских закона о спречавању сукоба интереса, прању новца, мере у правосуђу и управљању миграцијама.
Додик: То је само прелазна фаза Председник Републике Српске Милорад Додик поздравио је препоруку Европске комисије, али је оценио да без датума за преговоре “она не значи много”.
"То само нека прелазна фаза у којој ће се поново тражити неке ствари. Ми се залажемо за 14 принципа, а то подразумева да се реши питање ОХР-а и лажног високог представника, али и судија странаца у Уставном суду БиХ. Ако ту и даље седи неко ко се лажно представља, а подржава га ЕУ, ако се подржава да остану стране судије, онда су ту неке друге намере у питању. То се не може звати европским путем“, навео је Додик.
Иако је БиХ усвојила само део дуге листе од 23 услова, у Европској комисији је превладао став да треба послати позитивну поруку и наградити досадашњи учинак. Хоће ли све земље прихватити такав учинак, биће познато крајем следеће недеље, на самиту лидера ЕУ на којем ће проширење бити једна од главних тема.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.