Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 17:21

Палић: Две женке пагавих хијена нови становници Зоо врта

Из Зоолошког врта у мађарском граду Јазберењу, у палићки парк природе стигле су две женке пегавих хијена. То је плод успешне сарадње са зоо-вртовима у суседној земљи која траје деценијама.
Десетогодишња Софи и четрнаестогодишња Зури освојиле >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су двориште објекта за хијене којим је до сада владао мужјак Моци, јер је то природни поредак код тих афричких грабљиваца.
"Оне ће правити друштво нашем мужјаку, сада већ 21-годишњем Моцију који је осам година био сам у палићком ЗОО врту. Оно што је карактеристично за хијене је да у њиховим чопорима владају женке, то је матријархат. Тако да наш Моци мора да се навикне на женке у његовом присуству и да он више није главни у његовом испусту", каже Јелена Тољагић из ЗОО врта Палић.
Као приступни члан Европске асоцијације зоолошких вртова, палићки парк природе има најбољу сарадњу у размени животиња са неколико ЗОО вртова у Мађарској:
"Веома нам је драго када они вишак својих животиња донесу код нас у ЗОО врт јер тиме показују једно лепо партнерство и да су сигурни да ће њихове животиње имати лепу негу и станиште код нас", наводи Јелена Тољагић из ЗОО врта Палић.
Женке пегавих хијена добро су се адаптирале на палићке услове, јер од када су стигле, не улазе у волијере, већ се углавном сунчају у дворишту објекта.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.