Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 17:13

Центар за социјални рад о случају Михаљица: Не отимамо и не одузимамо децу

Након неколико протеста грађана организованих у знак подршке Новосађанки Ани Михаљици, која тврди да јој је троје деце неосновано одузето, огласио се и Центар за социјални рад у том граду. Директорка центра Јелена Зорић истиче да та установа не отима и не одузима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << децу, већ их измешта када постоји основана сумња за занемаривање, јер је то њихова законска обавеза. Поручује да фокус јавности треба да буде на деци и на бризи родитеља о њима.
На конференцији за медије поводом случаја породице Михаљица, Јелена Зорић је рекла да је Центар за социјални рад реаговао по позиву полиције због пожара у стану и да се пожар догодио због нехигијенских услова који су тада затечени.
"Говоримо о изразито нехигијенским условима које не желим да описујем због заштите достојанства малолетне деце. То су услови у којима није достојно да живи одрасла особа, а не да живе малолетна деца. То су услови који не само да угрожавају безбедност, него озбиљно угрожавају и здравље деце. Због чега су деца често била код лекара и била хоспитализована", наводи Зорићева.
Објаснила је да су због пожара најпре изречене хитне мере у трајању од 48 часова.
"Суд је затим укинуо и преиначио ту одлуку, а укидање хитне мере је само укидање забране контакта између родитеља и детета, не и враћање деце", додала је Зорићева.
Указала је да су деца измештена и због тога што је случај већ дуже познат Центру за социјални рад.
"Године 2015. изречене су мере због супруга који је осуђен на две и по године затвора након чега су наставили ванбрачну заједницу где мајка није дозволила оцу признавање очинства. 2016. године бака по оцу тражила је да одржава контакте са својим унуцима, али мајка ни то није дозвољавала после чега је покренут извршни поступак и мајка је добила новчану казну. 2022. године школа се обратила Центру због чекања деце на мајку да дође по њих и остављање без надзора", навела је Зорић.
"Комшије рекле да се често чула дрека и вика из стана" Зорићева је додала да је школа истакла да остварује сарадњу са мајком и да изостаје васпитни утицај, јер мајка правда децу за конфликте са вршњацима.
"Никада нисмо ушли у стан, иако смо покушали неколико теренских посета за све ово време. Мајка је у неколико наврата рекла да живи код свог оца где се и десио пожар", рекла је Зорићева.
Kако је навела, приликом неодложне интервенције, испитани су и станари који су рекли да се пожар дешава већ неколико пута и да је то, до сада, решавано између станара.
"Рекли су да се чула дрека и вика из стана често, а станари су рекли и да се боје за безбедност своје деце и да зато нису подносили пријаве", рекла је Зорићева и додала да су грешке родитеља приметили и школа и тужилаштво и полиција и да фокус треба да буде на деци и томе како родитељ брине о њима.
"У закључку суда се наводи да постоје елементи злостављања и занемаривања" Нагласила је да у самом решењу суда постоји закључак где суд каже да не може са сигурношћу да тврди да постоји насиље, али да постоје елементи злостављања и занемаривања.
"Тада мајка потписује план услуга, виђа децу два пута недељно и то је једино што испуњава ван услуга где је добила одређене задатке које треба да испуни због своје деце. После укидања хитних мера раде се процена и дијагностика ризика, у овом случају да ли је родитељ свестан да је направио пропуст", објаснила је Зорићева.
Указала је да су, након два месеца виђања мајке са децом, контакти прекинути, јер су деца била дестабилизована због њеног понашања.
"Изречен јој је корективни надзор, док је план услуга био превентивни, а мајка тај корективни надзор није прихватила. Потписао га је правни заступник мајке. Мајка је све време позивана на сарадњу, да престане да се љути и дато јој је време, али се ништа значајно није променило", навела је Зорићева.
Раљић: Нема пропуста Центра за социјални рад Маја Раљић из Покрајинског секретаријата за социјалну политику рекла је да су поступали у два предмета Ане Михаљице.
"У оба предмета Покрајински секретаријат није увидео ниједан пропуст Центра за социјални рад. Деца су измештена ради обезбеђивања њихове безбедности", рекла је Раљићева.
Покрајински секретаријат дао је препоруку да се водитељ случаја замени, јер је угрожена њена безбедност, због претњи упућених њеној деци и њој, али и осталим радницима центра. Најављују и кривичне пријаве против организатора протеста, због ширења панике и ометања службених лица у раду.
"Били сте сведоци да су том приликом организатори скупа називали стручне раднике центра криминалцима, да су криминалне групе, да врше трговину људима, буквално трговину децом и на тај начин су заиста обмањивали јавност, што је довело до неповерења јавности према државним органима, посебно према центрима за социјални рад, не само у Новом Саду, већ и у целој Србији", поручује Предраг Момчиловић из Удружења правника социјалне заштите "Аргумент".
Деца измештена из Сигурне дечје куће након протеста и пробијања ограде Непосредно пре конференције испред Центра за социјални рад одржан је нови протест, овога пута без мајке и њеног адвоката.
Протест испред новосадског Центра за социјални рад одржан је и у петак, 8. марта. Грађани су након гурања са полицијом, успели да пробију ограду. Протест је одржан и јуче пред зградом правосуђа у Новом Саду.
Троје деце Ане Михаљице од три, шест и 10 година били су смештени у Сигурну дечју кућу од половине новембра. Ипак, након протеста у петак и пробијања ограде деца су измештена. И то не само три сина Ане Михаљице, него сви корисници Сигурне дечје куће. Они се сада налазе на сигурном, наведено је на конференцији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.