Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 16:52

Ескобар уочи доласка у Приштину: Имамо проблем у комуникацији са Куртијем

Заменика помоћника државног секретара САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да се та земља залаже за то да дође до наставак дијалога, као и да нема алтернативе дијалогу. Ескобар уочи сутрашњег доласка у Приштину поручује да САД и остали западни партнери >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << имају проблем у комуникацији са Аљбином Куртијем.
Габријел Ескобар је, током онлајн конференције, позвао Београд и Приштину да поштују договорено у Бриселу и да спроводе договорено у доброј вољи и спрече провокације.
"То је и разлог мог путовања на Косово", рекао је Ескобар и додао да сутра путује на КиМ.
Ескобар је навео и да САД имају проблем у комуникацији са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, као и Европска унија, НАТО, Велика Британија, али и многи други попут Албаније и Северне Македоније.
"Партнерство САД и народа Косова не зависе од једног човека или странке, али имамо проблем у комуникацији са Куртији. Имали смо, уживали у веома, веома блиском партнерству са Косовом у прошлости. Веома бисмо волели да се тај однос врати на онај какав је био пре", рекао је Ескобар.
Поручио је да Приштина игнорисањем дијалога са Београдом игнорише своје европске партнере које је због тога, како је навео, немогуће убедити по питању њене даље интеграције на међународној арени.
Осврнуо се на изјаву амбсадора САД у Приштини Џефрија Ховенијера да је тренутно тешко за САД да се залаже за Приштину у међународној арени.
"Пут ка ЕУ и НАТО води преко пет земаља које нису признале Косово. Те земље би желеле да виде напредак по свим питањима која су обухваћена дијалогом који води ЕУ. Игнорисањем дијалога Косово игнорише европске партнере и немогуће је да убедимо да напредују у даљој интеграцији Косова. Веома сам забринут што Косово не чује америчку понуду за партнерство за даље и брже померања интеграције", рекао је Ескобар.
Додао је и да се САД залажу за то да дође до наставак дијалога, као и да нема алтернативе дијалогу.
Фокус на некоодинисану одлуку о забрани динара Ескобар је рекао да ће се заједно са својим тимом у Приштини фокусирати на ефекте и могуће решење за некоординисану одлуку о забрани динара и трансфера новца из централне Србије за људе на КиМ који зависе од тих социјалних давања.
Одлуку такозване Централне банке на КиМ назвао је катастрофалном и позвао владу у Приштини да сарађује са међународном заједницом како би се пронашло решење за такву одлуку.
Приштину је позвао и да озбиљно схвати забринутост међународне заједнице о третману мањина на територији КиМ.
"Потребно нам је да косовска влада сарађује са међународном заједницом да помогне у проналажењу решења за ову, рекао бих, катастрофалну одлуку, па чак и некомпетентну одлуку о спровођењу одлуке која је створила хаос у економији Косова", рекао је Ескобар.
Истакао је да постоји много извештаја о потешкоћама са којима се суочавају грађани на КиМ, који зависе од социјалних исплата из централне Србије, и набројао пет разлога због којих су САД забринуте у вези са доношењем одлуке о динару.
"Један је брзина којом је спроведена", рекао је Ескобар нагласивши да се не ради о легитимности одлуке, већ о њеној имплеметацији.
У том контексту указао је на пример Француске којој је требало скоро годину дана да уведе евро, док су, истакао је Ескобар, на северу КиМ хтели да спроведу одлуку за мење од три недеље.
Одлука о динару катастрофална, људи имају право да примају плате Ескобар је истакао и да влада у Приштини није пружила никакву алтернативу људима да приме своје исплате.
"Ти људи зависе од исплата и они треба да их примају, имају право на њих", нагласио је Ескобар.
Навео је и да није било контакта са заједницама на које је утицала одлука тзв. Централне банке, због чега су многи који су њоме погођени "остављени да нагађају шта је следећи корак".
Ескобар је међу разлозима навео и да је Приштина, две недеље пре објављивања ове одлуке, договорила у Скопљу на самиту Западног Балкана и ЕУ да ће постојати механизам за плаћање до краја године, што, нагласио је, значи да, да је Приштина сачекала, механизам плаћања за транспарентна електронска плаћања био би решен.
"И пети разлог је био да смо се борили да натерамо Косово да дозволи међународној заједници да помогне у пружању техничке помоћи у проналажењу решења за ово питање", нагласио је Ескобар.
На питање о Заједници српских општина, Ескобар је рекао да Приштина никада није рекла да ли прихвата предлог статута ЗСО који је предложила Европска унија, као и да је САД тешко да разуме зашто то не чине.
"Желим да поновим, ЗСО не би била друга Република Српска. То не би била држава у држави. У статуту који дозвољава извршну власт, извршну власт или било шта што би могло да створи уставна или функционална питања за Косово. То је једноставно прилика за општине са српском већином, да координирају пружање општинских услуга на српском језику за грађане Косова. То је то“, каже Ескобар.
Додаје да је то правно обавезујућа обавеза.
“Тако да смо чули много различитих разлога зашто то није поднето или зашто није напредовало, ниједан не прихватамо. Требало би да се крене даље", рекао је Ескобар.
Навео је да након Приштине путује у Црну Гору, где ће разговарати са руководством те земље о НАТО-у и европском путу.
Ескобар је додао и да је од недеље био у Бриселу, где је разговарао са представницима ЕУ, НАТО и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.