Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 07:07

Милион евра за замену украдених трансформатора на Пупиновом мосту, још се не зна ко би требало да их чува

На Пупиновом мосту има 11 трафостаница. Пошто их нико не чува, краду се, па се и нове набављају скоро сваке године. За девет година откако је отворен Пупинов мост, за трафостанице је плаћено најмање милион евра. Коме не одговара да се утврди ко је дужан да чува ове трафостанице, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << како их не бисмо плаћали изнова?
На обилазници Земун-Панчевачки пут, 10 од 11 трафостаница било је обијено, а трансформатори нису били ту где треба да буду.
У протеклих годину дана трафостанице су зазидане, постављена је метална ограда, а трансформатори су укључени.
Међутим, данас иста слика као пре годину дана. Трансформатор који тада нису украли, сада јесу.
По ко зна који пут лопови су исекли каблове и однели опрему која може да се прода на црном тржишту.
Цена трансформатора је, процењују стручњаци, око 110.000 евра.
Због константе крађе делова, на обилазници готово две године нема осветљења, кажу возачи.
"За нас који пролазимо свакодневно незгодно је, али водимо рачуна. Али, замислите некога ко је дошао први пут и који треба да се искључи за неко насеље", каже возач Жељко Теофиловић.
Теофиловић наводи да је пре неколико година његов комшија настрадао захваљујући нечијој неодговорности.
"Сад не знам ко на кога пребацује лоптицу", каже саговорник РТС-а који се редовно вози обилазницом Земун-Панчевачки пут.
Институције се ограђују од одговорности за трафостанице Правна заврзлама о томе ко је дужан да их чува, траје годинама, а то што их нико не чува, плаћају грађани – и то скупо.
Јавна предузећа – "Путеви Србије", "Путеви Београд", "Јавна расвета", "Електропривреда Србије" – наводе да нису надлежни.
Из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, која је градила обилазницу, кажу да су опет, као и претходних неколико пута после крађе, спровели јавну набавку за нову опрему.
Више пута су из Дирекције подносили захтеве за примопредају трафостаница како би се уредило питање надлежности.
Време је показало, безуспешно. Тако су, трафостанице, изгледа ничије, остављене лоповима.
Зоран Јанковић из удружења грађана "Еко Панчевачки рит" наводи да су претходне године пријавили обијање, а да је полиција отерала лопове, а потом саопштила да нема оштећених, што значи да се не зна чија је трафостаница.
"По нашим изворима, надлежност се пребацује са Града на Републику и са Републике на Град“, каже Јанковић.
Дуж обилазнице има 11 трафостаница, а 10 је обијено. Једина која није обијена налази се на почетку Пупиновог моста, где су стамбене зграде, па лопови изгледа не желе да ризикују.
Лопови знају колико вреде трансформатори Крадљивци су добро организовани, обучени и упознати са тим шта једна трафостаница садржи, где се који део налази и чему служи.
Опрему тешку више стотина килограма однесу брзо. Уљем из трансформатора се загађују и околни усеви.
Саговорник из удружења грађана "Еко Панчевачки рит" каже да се десило угрожавање животне средине у виду просипања уља из трансформатора у животну средину, у виду око 200 литара.
"То трафо уље је отровно и канцерогено и нажалост у ланцу исхране, видите иза мене пшеницу, а крајњи производ је хлеб, па питање је колико је ово жито исправно", каже Јанковић.
Пупинов мост отворен је у октобру 2014, а већ следеће године трафостанице су обијене.
На нелегалном тржишту може да се препрода бакар од електроинсталација, метална столарија, па и уље.
Неки делови не заврше на стовариштима, већ у новим нелегалним трафостаницама, кажу упућени.
Ако ниједна институција већ годинама не жели да се позабави овим питањем, макар би казне требало да буду строже, јер оваква крађа угрожава животе хиљаде возача.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.