Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 21:07

Од суфура до ифтара - посебна награда за сваког исламског верника током Рамазана

За муслиманске вернике данас је први дан рамазанског поста. Рамазан је један од пет стубова ислама, који се сматрају основом живота сваког муслимана. Верници ће се 30 дана уздржавати од свих телесних и умних потреба и ужитака - од зоре до заласка сунца. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Део чувене новопазарске пијаце овог јутра био је празан. Трговци нису отворили радње у уобичајено време. Да није Рамазан, већ би се трговало.
“После суфура мало дуже људи спавају. Пре 10 часова тешко да ко отвара“, каже продавац Алнес Садовић.
Садовић објашњава – устаје се око 3.30, суфур, тј. доручак је око пола 4. Јела и пића нема све до 18 часова.
Од суфура - доручка, до ифтара - вечере, прође више од 14 часова.
“Цијелу годину народ чека рамазанку (лепиње са црним кимом). Зато се зове питица рамазанка. И не би било лепо ван Рамазана да је вадимо. Значи, само у току Рамазана“, рекао је пекар Албин Колашинац.
Кажу да је Рамазан најдражи гост, па се верници труде да му се што више посвете.
“Каже Бог драги у хадиси кудсију: Свако дјело припада човјеку, и сходно уложеном труду биће награђен. Осим поста. Пост је Мој. Ја ћу посебну врсту награде дати за постаче“, рекао је муфтија Мевлуд Дудић, председник Мешихата Исламске заједнице у Србији.
Сви градови у којима је већинско муслиманско становништво оживеће након 19 часова. Млади ће боравити у граду до касно у ноћ, а породице ће се међусобно обилазити.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.