Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 17:45

Дванаестогодишњи Матеј Ристановић из Вршца већ четири године бави се гајењем живине

Да деца имају предузетнички дух од малих ногу, пример је и дванаестогодишњи Матеј Ристановић из Вршца. Он је са свега 8 година покренуо прву бизнис идеју о узгоју живине.
Уместо на телефону или компијутеру, време после школе дванаестогодишњи Матеј >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ристановић проводи у просторији, где још од своје 8 године одгаја различите врсте живине. Од првог џепарца купио је 20 домаћих пилића, које је одхранио и касније продао. Опрпбао се и у одгајању патака, кока носиља. Од зарадјеног новца купио је инкубатор и излегао 120 препелица о којима тренутно брине.

“Сам сам одхранио све, нико ми није помагао, мама и тата су желели да ми помогну, и од њих и брата имама подршку, али ја нисам хтео, ја сам једноставно то желео да урадим сам. Подразумева се сваки дан да им буде чисто, да имају сваки дан хране да имају воду, без воде не смеју да остану”, каже Матеј Ристановић, Вршац.
Овај дечак, са изузетно израженим предузетничклким духом, о одгајању живине информисао се каже преко интернета, а онда пажљиво планирао сваки наредни корак у његовом малом бизнису.
“Ове 34 препелице, оне носе сваки дан, а ове мале када ми пронесу планирам да имам око 70 јаја сваког дана и ту имам да исплатим њихову храну да имама мало џепарца за себе да дам мало и брату, да га помогнем”, додаје Матеј.
Матеј је још као мали показивао интересовање за одгајање животиња, а прве коке носиље запатио је на плацу код деде. Данас сав џепарац који добије улаже како би унапредио посао.
“Мислили смо игра дечија сад ће он да се ту мало труди и проћи ће га, али он није одустао и све је хтео сам није хтео никакву подршку од нас типа финансијску, да му ми помажемо, да хранимо, чистимо, али нашу подршку има у смислу да га подржавамо у свему што ради и ето тако је кренуло, а сад је он то заволео и гледа мало озбиљније и више се посвећује томе”, истиче отац Мате Ристановић.
Овај 12-огодишњак, на чијем предузетничком духу би могли да позавиде и успешни бизнисмени, одличан је ђак у школи и успева да се организује тако да све обавезе, и школске и оне везане за бизнис, испуни на време.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.