Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 17:31

Обележена годишњица убиства турског амбасадора у Београду

Амбасада Турске обележила је годишињицу убиства турског амбасадора Галипа Балкара у центру Београда 9. марта 1983. године, а на комеморативној конференцији амбасадор Хами Аксој подсетио је да је тада страдао и студент Жељко Миливојевић, храбро се супротстављајући >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << атентаторима.
Некадашњи турски амбасадор у Београду, сада у Москви и аутор књиге о убијеном дипломати, а која ће ускоро бити преведена и на српски, Танжу Билгич оценио је да је сећање на тај важан догађај битно не само за Турску већ и за југословенско (српско) турске односе.
Тај догађај уједно је показао огромно херојство и храброст грађана који су покушали да савладају нападаче, рекао је Билгич и нагласио да је то био и терористички напад са великим утицајем и на становнике Београда и Југославије.
"Балкар је био изузетан мост између Београда и Анкаре. Балкар није убијен само зато што је био турски дипломата већ због добрих односа Турске и тада Југославије, које су настојали да прекину", рекао је Билгич за Танјуг и истакао храброст грађана коју су се у том тренутку нашли на месту атената, а које су турски медији поздрављали насловима "Југословени браво".
Скуп у хотелу Хајат почео је минутом ћутања у знак сећања на амбасадора на кога су пуцала двојица младих Јермена, као и на све страдале у терористичким нападима широм света.
Двојица нападача Харутион Kиркор Левонијан и Александар Рафи Елбекијан истог дана су ухапшени и потом осуђени.
У Београд су стигли 15 дана пре убиства, а кренули су из Бејрута преко Атине, Будимпеште и Новог Сада.       
Одговорност за напад преузела је милитантна група "Борци за извршење правде због геноцида над Јерменима" чији су чланови годинама учествовали у бројним терористичким нападима на турске дипломате.
Догађају су присуствовали и министар привреде Слободан Цветковић и министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек и представници дипломатског кора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.