Izvor: RTS, 10.Mar.2024, 20:38

Од понедељка појачана контрола саобраћаја – фокус на појасевима и превозу деце

Од 11. до 17. марта појачана контрола саобраћаја. Посебан фокус на коришћењу сигурносног појаса и начину на који се превозе деца.
У склопу међународне акције, саобраћајна полиција ће наредних недељу спроводити појачану контролу саобраћаја.
Акција >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << траје од 11. до 17. марта и спроводи се у 30 европских земаља чланица мреже саобраћајних полиција Европе Roadpol.
Контрола ће бити усмерена на коришћења сигурносног појаса током вожње, као и начина превожења деце у возилима.
Како се наводи, биће предузете све законске мере према онима који за време вожње не буду користили сигурносне појасеве, на предњим и задњим седиштима, као и према онима који децу превозе на непрописан начин.
Само 17 одсто путника користи појас на задњем седишту Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја показују да је у Србији проценат коришћења појаса на предњим седиштима око 85 одсто, а на задњим 17.
Истовремено, свега 60 одсто родитеља превози своју децу у возилима на законом прописан начин.
У 2023. години, више од 100 погинулих возача и путника у путничким возилима нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде.
Тада је због некоришћења сигурносног појаса санкционисано више од 172.000, а због непрописног превожења деце 4.200 учесника у саобраћају.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.