Izvor: RTS, 10.Mar.2024, 06:53

Кијев: Више рањених у удару на Доњецку област; Кремљ: Гранатиран Курски регион

Рат у Украјини – 746. дан. Курска област је гранатирана током ноћи – избио је пожар у складишту горива, док је жена погинула у нападу украјинске војске, саопштила је Москва. Кијев наводи да је у руском нападу на Мирноград у Доњецкој области рањено најмање 11 цивила. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ватикан је саопштио да папа Фрања није позвао Украјину да се преда, већ је "белу заставу" употребио као метафору у којој је позвао на прекид ватре.
Док се и даље воде тешке борбе на свим фронтовима у Украјини, медији су пренели да поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања позива Украјину да смогне храбрости и преговара с Русијом о прекиду рата.
"Преговори никада нису предаја. Треба преговарати на време и потражити неку земљу која ће деловати као посредник“, рекао је папа.
И премијер Мађарске апелује на мир. "Вратите се и донесите мир, господине председниче", поручио на Иксу (Твитеру) Виктор Орбан, после састанка са бившим америчким председником Доналдом Трампом.
Позиву за преговоре придружује се и амерички милијардер Дејвид Сакс истичући да је за спречавање Трећег светског рата неопходно обновити односе између Вашингтона и Москве.
Указао је да ће добри односи двеју земаља бити основа за светски мир.
Русија је затражила да 22. марта буде одржана седница Савета безбедности Уједињених нација, због, како се наводи, неодговорних европских политичара који желе директан сукоб Русије и НАТО-а.
Шеф британске дипломатије Дејвид Камерон је против слања војних трупа у Украјину, чак и у мисију обуке. Сматра да ће страна војна мисија  постати потенцијална мета руских напада, чак и ако ће странци обучавати само Украјинце.
Чланови Контакт групе за одбрану Украјине састаће се 19. марта у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој на позив америчког министра одбране Лојда Остина. Разговараће о подршци Кијеву.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.