Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 21:51

Коцка је бачена – Трамп и Бајден без рукавица преко Украјине и Газе до Беле куће

Актуелни и бивши амерички председници Џозеф Бајден и Доналд Трамп још нису освојили партијске номинације за председничке изборе, али унутар-страначки избори показују да ће Американци у новембру највероватније бирати између двојице познатих ривала. После говора >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << председника Бајдена у Конгресу и у наставку кампање, очекује се тесна и оштра трка.
Бајдена и Трампа од готово извесног реванша дели око осам месеци. А на суботњем митингу, дели их мање од сто километара ауто-пута у Џорџији. Једној од шест колебљивих држава, које су обично тас на ваги кад се бира председник Америке.
Мало који резултати ће се у новембру пратити са већом пажњом од оних у Џорџији.
Говор Бајдена - почетак кампање Али кампања је, тумачи се, већ почела. И то у Вашингтону. У говору Џозефа Бајдена пред Конгресом. И од старта је без рукавица
"Мој претходник, бивши републикански председник, каже Путину: `Ради шта год хоћеш. То је рекао бивши амерички председник, клањајући се руском лидеру. То је нечувено.То је опасно.То је неприхватљиво", поручио је Џозеф Бајден, председник САД.
Доналд Трамп, бивши амерички председник је коментарисао Бајденов говор: "То је можда био најљући, најмање саосећајан, најгори говор председника у Конгресу. Била је то срамота за нашу земљу."
Димтрије Милић из организације "Нови трећи пут" мисли да је говор био више партијски него што је тежио неком јединству.
"Што је био случај и са Трамповим последњим говором 2020. године. Јер је био циљ Бајдена да направи контраст између себе и Републиканске партије, да је представи као једну врло екстремну партију изван политичког мејнстрима као по питању абортуса. Контраст политички према Украјини, Трампове политике према Украјини", објашњава Милић. 
"Трампе, врати се" "Вратите се и донесите мир, господине председниче", твитовао је мађарски премијер Виктор Орбан, после састанка са бившим америчким председником.
Разговарали су на Трамповом имању на Флориди, док је Бајден држао говор о стању нације. И у њему стање у свету упоредио са историјским тренутком - почетка Другог светског рата.
Шта је за Американце најважније Американци су ипак на изборима, пре свега, вођени унутрашњим питањима - имиграције, економије, здравствене заштите.
Стеван Недељковић, доцент Факултета политичких наука каже да постоје врло танане разлике у различитим државама.
За Аризону је, наводи, најбитнија имиграција, имајући у виду миграторну кризу која постоји на јужној граници САД. Опет, за државе које не стоје економски најбоље, државе у појасу рђе које су некад биле економски доминантне, као што су Минесота или као Мичиган, за њих је, истиче, економија тема свих тема.
"С тим што опет имате догађаје, као што је рат који се одвија у овом тренутку у Гази, које могу да определе неке бираче. Ако имамо у виду да у Мичигану и Минесоти живи велики број Американаца муслиманске вероисповести, за њих ће, рецимо, Бајденова снажна подршка Израелу бити можда одређујући фактор. Не да гласају за Трампа, али да не изађу на изборе 5. новембра 2024. године", наводи Недељковић. 
Трамп против Бајдена, ко води Демократе у реванш улазе са најнижим рејтингом актуелног председника и све више сумње да ли је најстарији председник у историји способан за други мандат. Имао би 86 година кад се заврши.
Следи тесна трка против познатог противкандидата, који се суочава са више од 90 оптужби, укључујући и да је покушавао да поништи резултате избора 2020, кад је од Бајдена изгубио.
Тренутна истраживања показују - Трамп против Бајдена води за мање од два одсто.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.