Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 21:38

Милатовићев раскид са Европом сад и Спајићев "покер фејс" – црногорска влада чека реконструкцију

Владу у Црној Гори чека реконструкција, која је најављена одмах по њеном формирању. У међувремену, на политичкој сцени добровољна и принудна разилажења, тражење оставки, пре свих председника Парламента.
Слике које су отишле са Цетиња пре два >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дана испред и из Парламента, оне који прате тамошњу политичку сцену, нису изненадиле. Епилог, кажу, у покушају смене Андрије Мандића са функције шефа Скупштине, а са агенде опозиционог ДПС-а не изостаје од његовог избора. 

"Андрија Мандић се сада као баук посматра на тој функцији, јер то се до сада није дешавало. Други шок је његово понашање – људи су мислили да ће да прави скандале. Његови до сада скандали су – тробојка у кабинету и Додикова приватна посета", сматра писац Ђуро Радосавовић. 
Неминовни расцеп Са позиције потпредседника тренутно најјаче партије у Црној Гори отишао је актуелни председник. Да је расцеп био неминован, кажу саговорници, више се знало у подгоричким кафићима него у медијима.
Објава Јакова Милатовић била је шок само за оне који нису читали између редова.
"Видели смо да су Милатовић и Миловић отишли из странке, распуштени су одбори у Подгорице и Бару. То, чини ми се, није на такав начин оштетило 'Покрет Европу' како се могло очекивати", прича доцент на Факултету политичких наука Деспот Ковачевић.
Радосавовић, пак, мисли да "доста тога зависи" од министра Миловића.
"Није се оглашавао, а иначе је прилично оштар и директан. Ово је први пут да ћути. Зашто ћути и до кад ће да, то може да буде занимљивост ако крене неко из Европе сад, да буде синдром палих анђела", указује Радосавовић.
Критике и покер фејс Да ли ће бити нових аранжамана, аналитичари их не искључују. Примећују да од премијера и даље не стижу оштре изјаве – покер фејс, тако карактеришу Милојка Спајића, можда још више принципијелни економиста са берзе. 
"Господин Спајић покушава да остане имун на критике. Дао је јасна обећања грађанима са пројектом – 'Европа сад 2' и рекао је ако не испуни та обећања да ће се повући, што је велико обећање. Постоји много дилема и видели смо у овом парламенту управо критике од стране УРА по питању задуживања Црне Горе", објашњава Деспотовић.
Отворена или затворена врата Оно што ће Спајића додатно ставити на тест је реконструкција, која је и најављена одмах по формирању четрдесет четврте Владе.
"Јасно је да је ова парламентарна већина тренутна и да ће за будућност Црне Горе добити неколико ресора. Остаје дилема шта ће се десити са Бошњачком странком, која је постала кооперативна са већином, укључујући и са Мандићем, као и да ли ће демократе пристати, јер тиме се минимизује значајно. Ако уђу та два субјекта, демократе ће имати малу снагу", наводи аналитичар Стефан Ђукић.
Деспотовић подсећа да је Мандић рекао да очекује Бошњачку странку у реконструкцији владе. "То говори да су, чини ми се, испружене руке, отворена врата за неке нове партнере у Влади", указује Деспотовић.
Договор се очекује брзо, а будућа влада на лето. Покушај Владе, па и председника Парламента, да буде инклузивнија и отворенија и ка неким другим партијама, оцењује Ковачевић – добар је пут ка смањењу конфликтних ситуација.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.