Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 15:10

Проглас иницирао, а странке СПН и НАДА потписале "Договор за поштене изборе"

Странке на листи "Србија против насиља", међу којима су Странка слободе и правде, Демократска странка, Зелено-леви фронт, Покрет слободних грађана, Народни покрет Србије, као и коалиција НАДА потписале су у Београду документ под називом "Договор за слободне и поштене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << изборе", а на иницијативу Прогласа.
Текст договора је прочитала глумица Светлана Бојковић, а глумац и редитељ Драган Бјелогрлић је на конферернцији за новинаре то најавио као почетак стварања ширег фронта.

Он је навео да је овај договор израз добре воље и покушај да се, како је рекао, на "цивилизован, миран и законит начин стави до знања власти и свима који учествују у изборној трци, а пре свега грађанима Србије, који су то минимални услови да се један процес уопште може назвати изборима".
У тексту договора пише да потписници захтевају спровођење препорука мисије ОДИХР кључних за одржавање фер и слободних избора и као посебно важно истичу захтев за ревизију постојећег и састављање тачног бирачког списка, као и контролу бирачког списка до изборног дана.
"Ја верујем у ову снагу, ми смо до сада показали да смо остали сложни, да смо остали заједно, да смо са колегама из коалиције НАДА уз добру праксу и у парламентарном делу рада у претходним годинама, а и сада постигли поверење готово милион грађана Србије", навела је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.
Други захтев се односи на јавни сервис, "да у складу са својим законским обавезама благовремено, потпуно и истинито информише грађане о локалним и градским изборима као и да сви учесници у изборној трци буду равноправно заступљени у програму".
Траже и да поновљени избори за Град Београд буду одржани у року који омогућава да буду спроведене мере за унапређење изборних услова.
Осим тога, важно је, како истичу, да сви преостали локални избори у оним општинама и градовима где нису били одржани у децембру 2023. године, буду одржани у истом дану када и избори за Град Београд.
У документу се оцењује и да поновљени избори за Град Београд заказани у кратком временском року и у одсуству промене изборних услова неће бити ни слободни ни поштени и да на њих неће пристати, као и да ће у вези са тим, како кажу, бити "јединствени и одлучни".
Захтева је и да се установи "правна и политичка одговорност за изборне нерегуларности".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.