Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 12:41

На приштинском гробљу све мање Срба обилази гробове својих предака

Приштинско православно гробље је највеће на Косову и Метохији, али је из године у годину све мање верника на задушнице. Годинама уназад нема организованог доласка расељених из централне Србије а и све је мање расељених у оближња села.
Приштина, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Пећ, Призрен, Урошевац, јужни део Митровице су градови у којима је након 1999. године остало више гробова него што има Срба који живе у њима.
У Приштини, од око 40.000 Срба, колико их је било пре сукоба, данас их је мање од десет у својим кућама и становима.
Неки од њих су данас, на задушнице, обишли гробове својих ближњих и запалили им свеће. Осим њих, на више стотина гробова није имао ко да запали свеће.
Свештеник Приштинске православне парохије Станиша Арсић апеловао је поново на све који имају своје сроднике сахрањене у Приштини да дођу макар на задушнице и обиђу њихове гробове.
Апеловао је да би данас требало да се сетимо предака, да их не заборавимо, да чувамо оно што су нам оставили у наследство, цркве, манастире, света гробља јер су на њима посмртни остаци предака који су живот свој положили да би ми могли да живимо у неком миру какав год да је.
"Тужно јесте овде на приштинском гробљу, скоро да нема никога, сведоци сте сами, али то је наша слика и немам шта да кажем него да још једном апелујем да се обилазе гробови наших предака и да се молимо за покој њихових душа“, поручио је свештеник Арсић.

Опело је служио и на месту где су покопане кости палих српских војника у ратовима од 1912. до 1918. године, поред којих су и остаци палих француских војника. 
Верници Српске православне цркве су, на задушнице, обишли гробове својих ближњих и у другим срединама на Косову и Метохији, где је то било безбедно и могуће.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.