Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 10:01

Добитница престижне награде из медицине др Анђелковић: Велики успех за нашу земљу, остајем у Косовској Митровици

Фармацеут Милена Анђелковић из Косовске Митровице добитница је престижне награде International Medis Awards for Medical Research за рад који је истраживао утицај токсичних метала, пре свега кадмијума и олова, на карцином тестиса. Иако сам дуги низ година била у Београду, ипак остајем >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Косовској Митровици и настављам са радом у својој матичној установи, поручује др Анђелковић.
Најпрестижнију регионалну награду у медицини International Medis Awards for Medical Research освојиле су две научнице из Србије – дипломирани фармацеут Милена Анђелковић из Косовске Митровице и офталмолог доц. др Маја Живковић из Ниша.

Милена Анђелковић, научни сарадник на Катедри за токсикологију Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, конкурисала је са научним радом који се базира на истраживању потенцијалне улоге токсичних метала, кадмијума и олова, у настанку карцинома тестиса.
Она није могла да присуствује церемонији јер је мама десетомесечне бебе, али је доделу награда пратила онлајн.
"Сви смо били пресрећни и узбуђени. Стварно је велики успех и за моју област и за нашу земљу, за факултет и посебно за установу у којој ја радим", рекла је Анђелковићева.
Говорећи о самом раду за који је добила награду, Анђелковићева је рекла да је он проистекао из њене докторске дисертације која је на тему утицаја токсичних метала, пре свега кадмијума и олова на хормон-зависне карциноме.
“Ја сам у студији истраживала карциноме дојке, карциноме простате и карциноме тестиса. За ову награду пријавили смо рад са карциномима тестиса због импозантних резултата које смо добили, а то је да смо ми код испитаника са карциномом тестиса добили значајно више концентрације кадмијума у крви, а такође смо у туморским ткивима успели да докажемо да постоји кадмијум. Тако да уопште нема неке препреке за кадмијум и може се наћи у било којој телесној течности па и у овом туморском ткиву“, рекла је др Анђелковић.
И после овог успеха, Милена Анђелковић остаје у Косовској Митровици.
“Иако сам дуги низ година била у Београду и завршила Фармацеутски факултет и специјализацију и докторат, ипак остајем овде и настављам са радом у својој матичној установи“, поручила је др Анђелковић.
Доц. др Маја Живковић: Нема веће части Научни рад доц. др Маја Живковић, офталмолога из Универзитетског Клиничког центра у Нишу и доцента на Медицинском факултету у Нишу, бави се лечењем болести жуте мрље ока. Ово је други пут да је финалиста и каже да је то изузетна част.
“Освојити награду и освојити прво место и доказати да се дефинитивно сав труд који смо мој тим и ја уложили исплатио. Да овај рад јесте тренутно један од најбољих радова не у Србији, не у региону, него у овом делу Европе. То ме чини најсрећнијом, зато што мислим да нема веће части од тога – представљати своју земљу, представљати Србију, представљати свој народ, мој факултет, Медицински факултет у Нишу, мој универзитетски клинички центар. И морам да кажем да ово није само моја заслуга, ту је цео мој тим“, рекла је др Маја Живковић.
За награду за најбољи истраживачки рад такмичили су се лекари и фармацеути из девет земаља Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Мађарске, Северне Македоније, Словеније и Србије. Комисија је ове године прегледала 242 научноистраживачка рада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.