Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 19:12

Лекари у Италији све чешће жртве напада, аларм-тастер у болницама као вид заштите

Према подацима Светске здравствене организације, 38 одсто здравствених радника било је изложено физичком насиљу током свог радног века. У Италији, број напада на здравствено особље повећао се још у току пандемије ковида 19. У неким регионима већи је и 20 одсто него >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лане.
Вербални и физички напади на запослене у болницама, као и на апотекаре који зато што немају одређени лек или рецепт, феномен је који је у порасту у Италији, показује истраживање Министарства здравља о безбедности лекара на послу. Најчешће им прети али их и напада родбина пацијената.

"Рођаци пацијената немају нимало стрпљења, постану нетолерантни и нападају нас, сестре, питањима зашто немамо никакве вести о пацијенту или зашто прегледи трају толико дуго. Некада постану агресивни", наводи медицинска сестра Марика Пасколо.
Здравствено особље које ради на одељењима хитне помоћи често су жртве психичке или физичке агресије. Сваке године се пријави више од 1.600 случајева насиља над лекарима или медицинским сестрама или четири случаја дневно. Тај број се увећао током и након пандемије због тога што људи, како објашњавају у болницама, немају више никакав праг толеранције. Највише је напада на медицинске сестре, јер су оне те са којима пацијенти прво долазе у контакт.
"Напао ме је рођак једног пацијента, био је ужасно бесан и видело се да тражи кавгу. Ударио ме је вратима у лице и покушао да ме ошамари", истиче медицински техничар Франческо Местрони.
Свакодневно седморо лекара напусти посао у Италији Сваког дана седам лекара у Италији напусти своје радно место због лоше организације, ниских плата, предугог радног времена, некада и без паузе, лоших услова рада, као и синдрома прегоревања, али и због чињенице да се не осећају безбедно на радном месту.
У многим болницама у Италији организују се курсеви на којима се особље учи како да се суочи са конфликтним ситуацијама и тензијама. Психолози који раде са запосленима у болницама тврде да се ауторитет лекара све више доводи у питање, што је врло опасна ситуација.
"Људи на основу информација са интернета мисле да знају нешто о медицини, а заправо није тако. После су агресивни према лекарима и сестрама, обезвређујући њихово знање и ауторитет. Ми учимо запослене како да реагују, да смире пацијенте, али неопходно је да раде у безбедном окружењу", наглашава психолог Моника Рабаси.
Аларм и полиција у болницама
У многим италијанским болницама могуће је алармом позвати полицију. У другим болницама постоје праве мале полицијске станице.
Kоординатори истраживања Министарства здравља указују на то да се агресија увећала током кампање вакцинације против ковида, о чему се мало говорило у медијима. Здравствени радници који су били жртве агресије изјавили су да је то врло лоше утицало на њихову психу, док је 30 одсто њих видело промене и у породичном и друштвеном животу.
Према италијанском закону, свако ко вербално чак и физички напада здравствене раднике, поготово ако је то већ радио, биће кривично гоњен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.