Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 14:12

Дачић на осмомартовском пријему: Сваки дан да буде посвећен женама

Министар спољних послава Ивица Дачић честитао је свим припадницама женског пола Међународни празник жена и истакао да је 8. март, иако би женама требало да буде посвећен сваки дан, од изузетног значаја како би нас стално подсећао на борбе које су жене кроз историју >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << водиле за једнака права.
"Од Кристине де Пизан, преко Жорж Сант и Кларе Цеткин, Розе Паркс па до хероина савременог доба, жене су својим поступцима мењале ток историје и бориле се за своја, неправедно ускраћена, права", рекао је Дачић на пријему коме је присуствовало више од 140 жена из 60 земаља.
Дачић је истовремено рекао и да нас Међународни дан жена опомиње да је борба далеко од готове и да су пред нама многе ствари које треба урадити.
"Овом приликом желим да поменем само неколико жена које су обележиле савремену историју народа коме припадамо. Са поносом могу да кажем да је и Унеско обележио 150 година од рођења Надежде Петровић. Та велика уметница, борац за женска права, алтруиста, родољуб и ратна болничарка заузима посебно место у историји српске културе и култног наслеђа наше земље", навео је он.
Дачић је подсетио и на Милунку Савић, жену ратницу, а напоменуо је и да су Марија Мага Магазиновић, Јелисавета Нацић, Драга Љочић као и три прве жене у српској дипломатији Стана Томашевић Арнесен, Љубица Стоимировић и Соња Дапчевић Орешчанин, само неке од наших сународница чија су дела дала немерљиви допринос нашој земљи.
"На овај дан посебно треба да се присетимо да је не тако давно било незамисливо да жена може бити инжењер, доктор или пилот и не заборавимо да је борба за једнак полазак жена у друштву и даље веома активна", навео је Дачић и додао да је важно да не занемаримо чињеницу да и данас велики број жена трпи разне видове дискриминације и да је на мушкарцима да јасно ставе до знања да томе нема места у друштву.
Дачић је истакао да у МСП има већи број жена на руководећим положајима него икада раније. "Поносни смо и на чињеницу да у држави све више жена обавља најодговорније послове", рекао је он.
Дачић је, на пријему организованом у Музеју српске дипломатије, поклонио руже женама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.