Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 10:53

Две научнице из Србије добитнице најзначајније регионалне награде у медицини

Најпрестижнију регионалну награду у медицини International Medis Awards for Medical Research освојиле су две научнице из Србије – дипломирани фармацеут Милена Анђелковић из Косовске Митровице и офталмолог доц. др Маја Живковић из Ниша. Међународна стручна комисија конкурса већ десету >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << годину награђује највећа истраживачка достигнућа лекара и фармацеута из држава средње и источне Европе.
Милена Анђелковић, научни сарадник на Катедри за токсикологију Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, конкурисала је са научним радом који се базира на истраживању потенцијалне улоге токсичних метала, кадмијума и олова, у настанку карцинома тестиса.

"Победа ми веома значи, као младом истраживачу из области фармације за даљи научноистраживачки рад. Део рада који се базирао на сакупљања узорака људских остатака трајао је три године. Обрада података, публикације, као и израда саме докторске дисертације, знатно дуже", навела је др сц. Милена Анђелковић.
Научни рад доц. др Маја Живковић, офталмолога из Универзитетског Клиничког центра у Нишу и доцента на Медицинском факултету у Нишу, бави се лечењем болести жуте мрље ока.
"Нема веће части од тога да представљаш своју земљу, народ и факултет. Жута мрља је један од најважнијих делова ока, заслужан за наш добар вид. Нажалост, колико год се борили, један од најчешћих узрока слепила је сенилна (старачка) дегенерација жуте мрље. Моје истраживање је било фокусирано на најсавременије лечење те болести", објаснила је доц. др Живковић.
За учешће у десетом International Medis Awards могли су да се пријаве лекари и фармацеути који су своје научноистраживачке радове објавили у угледним научним публикацијама са фактором утицаја вишим од 1.500.
Финалисти из Србије су били истраживачи из области фармације дипл. фарм. Милена Анђелковић, офталмологије доц. др Маја Живковић и реуматологије проф. др Ана Банко, чији су радови објављени у престижним светским научним часописима.
За награду за најбољи истраживачки рад такмичили су се лекари и фармацеути из девет земаља Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Мађарске, Северне Македоније, Словеније и Србије. Комисија је ове године прегледала 242 научноистраживачка рада.
На овај међународни конкурс до 2024. године укупно је било пријављено 1.590 важећих радова које је прегледала стручна комисија, изабрано је сто деведесет двоје финалиста и проглашена су 92 победника.
Свечана додела награда одржана је у главном граду Словеније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.