Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 09:36

Оборене крстареће ракете и дронови Хута над Аденским заливом; Бајден: САД отварају пристаниште у Гази за дистрибуцију помоћи

Рат Израела и Хамаса – 154. дан. Над Аденским заливом оборено је више крстарећих ракета и дронова испаљених са територије под контролом Хута у Јемену. Председник САД Џозеф Бајден најавио отварање пристаништа у Гази за дистрибуцију хуманитарне помоћи које би контролисала >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << америчка војска. На захтев Израела – САД, Велика Британија и Француска поднеле захтев за хитну седницу Савета безбедности УН на којој би се разматрао извештај о сексуалним злочинима које су починили припадници Хамаса 7. октобра.
Делегација Хамаса напустила је Каиро како би се састала са својим лидерима ради додатних консултација, изјавио је члан политичког бироа Хамаса Хусам Бадран и истакао да Израел не одговара на главне захтеве не само Хамаса већ и палестинског народа.
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху наводи да се Израел налази у егзистенцијалном рату у којем мора да победи. Поручио је да ће ИДФ наставити да делује против Хамаса у свим крајевима Газе, укључујући и Рафу.
Истовремено, израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе у Кан Јунису и централној Гази, где су, како кажу, покренули копнену операцију против Хамаса.
Палестински званичници тврде да ИДФ у Кан Јунису гађа цивилне објекте. Министарство здравља Газе саопштило је да је број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио 30.000.
Како је навело Министарство здравља у Гази, у нападима је убијено 30.800 Палестинца, док је 72.298 особа повређено.
Огласио се специјални известилац УН за право на храну Мајкл Фахри, који је изјавио да је Израел покренуо кампању изгладњавања у Гази.
Реаговао је и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и поручио да је потребно извршити притисак на израелску владу како би се омогућио несметан приступ хуманитарне помоћи цивилима у Појасу Газе.
Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. Израелске одбрамбене снаге сапштиле су да је 10 ракета испаљено из Либана на северну заједницу Рош Ханикра, те да су узвратили ватром на положаје Хезболаха у јужном Либану.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.