Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 08:27

Бајден обраћање нацији искористио за напад на Трампа, најавио базу за дистрибуцију помоћи Палестинцима у Гази

Укупан тон Бајденовог говора, његовог последњег обраћања о стању нације пре новембарских избора, био је борбен и пун наде. Амерички председник се више пута освртао на Доналда Трампа критикујући његове ставове о свему, од спољне политике до имиграционе реформе. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Украјини обећава војну помоћ и најављује америчку базу у Медитерану, преко које би се дистрибуирала помоћ Палестинцима у Појасу Газе.
Џозеф Бајден је потврдио нову америчку мисију за испоруку помоћи Гази и више пута упутио критике Доналду Трампу у свом обраћању о стању нације. 

Најзначајнија најава Бајдена стигла је пред крај његовог, сат времена дугог говора, када је потврдио да ће америчка војска успоставити "привремено пристаниште у Медитерану на обали Газе" које ће моћи да прими велике пошиљке воде, хране и лекова.
Бајден је обећао да мисија неће укључивати распоређивање америчких трупа на терену и да ће значајно олакшати доставу залиха у Газу.
Понављајући своје уверење у право Израела да се брани од Хамаса, Бајден је осудио хуманитарну кризу у Гази, где је више од 30.000 Палестинаца убијено у израелским ваздушним нападима.
"Израелу кажем ово – хуманитарна помоћ не може бити секундарно разматрана или преговарачки инструмент. Заштита и спасавање невиних живота мора да буде приоритет“, рекао је Бајден и додао да је једино право решење за ситуацију формирање две државе.
Критике Трампу, порука Путину Бајден се у више наврата освртао на "свог претходика" Доналда Трампа, критикујући његове ставове на разне теме, посебно се осврћући на Трампове коментаре о НАТО-у.
Позвао је Конгрес да одобри више средстава за Украјину у рату против Русије.
Бајден је упоредио овај тренутак са 1941, када су САД стајале на ивици уласка у Други светски рат и више пута подсећао Американце да "историја гледа" како ће нација реаговати на кризе које се одвијају широм света.

Док се освртао шестојануарско насиље, када су присталице Трампа упале на Капитол, Бајден је упозорио да се демократија суочава са фундаменталном претњом.
"Од председника Линколна и грађанског рата наша слобода и демократија нису били нападнути код куће као данас. Оно што наш тренутак чини ретким је да су слобода и демократија на удару истовремено и код куће и у иностранству", рекао је Бајден.
Бајден је оптужио Трампа и да се "поклонио” руском председнику Владимиру Путину, алудирајући на Трампову опаску да ће дозволити Русији да "ради шта год хоће" са земљама НАТО-а које не дају довољно финансијских доприноса Алијанси.
"Моја порука Путину, којег дуго познајем, једноставна је – нећемо отићи. Нећемо се склањати. Нећу се клањати", рекао је у говору Бајден.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.