Izvor: RTS, 07.Mar.2024, 22:28

Најтоплији фебруар у Србији, који градови су највише одступили од нормале

Протекли фебруар у Србији је најтоплији у историји мерења и најсушнији у последње 74 године. Највеће одступање од нормале забележено је у Кикинди и Београду.
То што се природа већ буди не треба да чуди. За нама је најтоплији фебруар у Србији у историји >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << мерења и најсушнији у последње 74 године, објавио је Хидрометеоролошки завод.

Томе су допринели временски системи који су доносили топао ваздух са југа и подизали температуру чинећи фебруар чак 6,3 степена топлијим у односу на референтни период 1991- 2020.
Највеће одступање од нормале забележено је у Кикинди и Београду, где је било 7,4 степена топлије.
Највиша температура 22,8 степени, измерена је 6. фебруара у Зајечару, док је у Београду 26. фебруара било 21,4 степена.
Број ледених дана је у већини места је три до четири, а у планинским пределима седам до 13 мањи од просека. На Црном Врху никада раније није забележен изостанак ледених дана током фебруара као овај пут.
Падавина је било два до девет дана мање од просека. Најмање у Неготину и Зајечару, само два током целог месеца.
И већи део Европе, осим севера, био је два степена топлији од просека. Неки делови централне и југоисточне Европе загрејали су се чак четири до шест степени више него што је уобичајено за тај месец.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.