Izvor: RTS, 07.Mar.2024, 21:24

Положај жена у Србији - коју језичку недоумицу имамо када говоримо о изгубљеном људском животу

Уочи Међународног дана жена и ове године стижу упозорења да су жене дискриминисане по разним основама и да то мора да се мења. У нашој земљи упозорава и податак: од почетка године три жене су убијене у породичном насиљу. Статистика региструје и да чак 80 одсто грађана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије има најмање једну предрасуду везану за улоге жена и мушкараца у друштву, чуло се на панелу "Родна равноправност - од приоритета до кризе идентитета".
Жене и девојчице у неповољнијем су положају у односу на мушкарце и дечаке у Србији. Још је теже самохраним мајкама, женама с инвалидитетом, Ромкињама, припадницама друге сексуалне оријентације, сиромашнијима и женама са села. За права се боре и труднице и породиље. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић подсећа и на три жртве родно заснованог насиља за мање од три месеца.

"Маргинализовати ову екстремну манифестацију неједнаких односа мушкараца и жена, гурнути под тепих тему положаја жена и питање равноправности, премеравати употребом родно осетљивог језика забрињавајуће је, па чак и опасно, кад се то чини из редова посебно неких институција које би требало да се баве заштитом људских права. Коју то језичку недоумицу имамо када говоримо о изгубљеном људском животу", упитала је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.
Извештају Светског економског форума о неусклађености на глобалном нивоу показује да нема земље у којој је постигнута пуна родна равноправност. УНДП подсећа да и у Србији постоје стереотипи.
"Пола мушкараца и 41 одсто жена верује да су мушкарци бољи политички лидери. Такође, верују да једнака права жена и мушкараца нису од суштинског значаја за демократију. Такви стереотипи утичу на избор образовања и радне могућности за жене и мушкарце, негативно утичу на цело друштво и остављају озбиљне последице по родну једнакост што вуче насиље над женама", наводи стални представник УНДП-а Јакуп Бериш.
Борба за женска права део је културног наслеђа Србије. Из тог разлога и Универзитетска библиотека Светозар Марковић припремила је изложбу посвећену правима жена.
"Институције културе се не чују јер кажу 'немој то је политика то није наше', како није наше, основни задатак је да покаже какво је историјско наслеђе нашег народа", каже заменик управника Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" Адам Софронијевић. 
Генерални секретар Уједињених нација указује да је потребан бржи напредак у остваривању права жена.
"Милијарде жена и девојака суочава се са маргинализацијом, неправдом и дискриминацијом, а непрекидна епидемија насиља над женама представља срамоту за човечанство", каже Антонио Гутерес.
У једној од најризичнијих професија показало се да су жене додатно угрожене. Резултати истраживање "Жене у медијима" показује да готово 40 одсто новинарки сматра да су мање плаћене од колега за исти посао. Чак 60 одсто наводи и да су дискриминисане због изгледа или година.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.