Izvor: RTS, 07.Mar.2024, 12:36

Просветари на КиМ већ други месец без плата упркос уплаћеним зарадама, све теже да се измире рачуни и купе намирнице

Просветни радници у више српских средина на Косову и Метохији други пут у последњих месец дана у редовима испред филијала Поштанске штедионице чекају покушавајући да подигну уплаћене зараде из буџета Владе Србије.
На банкоматима пара нема, а >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на шалтерима на северу КиМ могу да подигну до 10.000 динара, и то док залихе пара буду трајале. 

Централне власти у Приштини дуже од месец дана не дозвољавају дистрибуцију динара  на Косово и Метохију. Погођени су многи појединци који плате и друга примања добјају из буџета Владе Србије, али и институције, те здравство и школство.
Учитељица Катарина Петронијевић истиче да им је много тешко, да у њеној породици само она ради и  да мора да издржава целу породицу. Додаје да је тешко и отићи по зарађени новац у централну Србију, да се на прелазима чека.
"Али и то није решење, не може се сваког месеца отићи по новац у централну Србију. Неко мора, међународна заједница, неко мора да погледа и послуша овај напаћени народ. Не живимо ко сав нормалан свет, ми смо грађани другог реда. Ако неко може да нам помогне, мислим да је нама сада најпре да добијемо и ту неку помоћ”, додаје Петронијевићева.
Професорка Снежана Вулићевић подсећа да је други месец како нису у могућности да подигну уредно зарађене плате.
“Нама млађима је можда и лакше да одемо до Рашке, или Новог Пазара да подигнемо новац, али шта је са пензионерима, примаоцима социјалне помоћи. Њима је можда сваки излазак из куће тежак, још да чекају у редовима. То су редови од ујутру до касно поподне докле ради банка. То се свакако одразило на наш живот, све је теже да се измире рачуни, купе намирнице, у школи већ недостаје хигијенских средстава, па чак и креде", каже Вулићевићева.
Истиче да због забране Приштине нису у могућности да набаве оно што је потребно.
"Ја се искрено надам да ће ускоро нешто да се реши, јер ово је све горе и горе и нема неког побољшања”, навела је Вулићевићева.
Забрана достављања и коришћења динара важи од 1. фебруара, од када је ступила на снагу уредба централне банке у Приштини, којом се евро уводи као једина валута за плаћање на Косову и Метохији.
У српским срединама јужно од Косовске Митровице динара на банкоматима и шалтерима Поште нема данима.
Дијалогом у Бриселу, представници власти у Приштини и Београду још нису пронашли решење за коришћење динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.