Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 20:50

Вештачка интелигенција у фокусу завршеног Копаоник бизнис форума

Завршен је 31. "Копаоник бизнис форум". Према броју учесника, специјалним гостима и темама, утисак је да је овогодишњи "српски Давос" био један од најуспешнијих до сада. Употреба вештачке интелигенције, реформе у привреди и већи подстицај домаћим компанијама главне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << поруке са Копаоника.
Снега је мањкало, али врућих тема и размене мишљења није. Иако је ситуација и даље глобално неизвесна, оцењено је да ће 2024. година ипак бити лакша од претходне.
Таква оцена се темељи на прогнозама да ће инфлација до краја 2024. опасти на три одсто, а да ће Европска централна банка (ЕЦБ) средином године смањити референтну каматну стопу, што ће појефтинити и кредите.
Влаховић: Реформе, независне институције и консолидована јавна предузећа Председник Савеза економиста Србије (СЕС) Александар Влаховић каже да и даље морамо да наставимо са реформама које се односе на пословно-финансијску консолидацију јавних предузећа.
"И са реформама које се односе на унапређење привредног амбијента, изградњу и подизање квалитета независних институција", наводи Влаховић.
Државни подстицај домаћих компанија Оцена је и да капиталних и страних инвестиција не мањка, али да држава мора више да подстиче домаће компаније.
Министар привреде Слободан Цветковић наглашава да не постоји дискриминација између домаћих и страних инвеститора када причамо о просечним привредницима у Србији. 
"Они суштински не могу да издвоје већу количину новца за неку инвестицију. Самим тим, наше министарство кроз подстицаје до 18 одсто укупне инвестиције не може да их подржи у апсолутном броју исто као и стране инвеститоре", истиче Цветковић.
Вештачка интелигенција (ВИ) главна тема форума  Нови трендови су наметнули доминацију теме вештачке интелигенције (ВИ).
Тако је Привредна комора Србије (ПКС) представила производ домаће памети – првог "биз-чета" – дигиталног асистента привреде.
Најављена је и прва платформа за иновације у пословању, опет базирана на вештачкој интелигенцији.
Педседник ПКС Марко Чадеж указује да ће обе платформе бити помоћ за сваки облик истраживања фирми.
"Као са вашим асистентом у компанији", описује Чадеж.
"ВИ са собом носи оптимизам, али и страх" Председник СЕС Александар Влаховић такође је у први план "Копаоник бизнис форума" истакао тему вештачке интелигенције.
"Она са собом носи и оптимизам и велики страх како ће се то одразити на тржиште рада. У којој мери ће нека занимања нестати, а појавити се можда нова? Затим, да ли ће доћи до отпуштања великог броја радника у финансијском сектору – о томе смо причали на посебном панелу", наглашава Влаховић.
Са Копаоника је препоручено да образовни систем треба прилагодити новом времену које тражи креативност, прилагодљивост и целоживотно учење.
Неопходан је и наставак реформи здравственог система, који директно утиче на економску слику земље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.