Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 16:56

Пирот: Књига на кућном прагу

Народна библиотека у Пироту покренула је акцију „Књига на кућном прагу". Циљ је да свима који не могу из неког разлога да дођу до библиотеке, књиге буду достављене на кућну адресу.
Настарија чланица пиротске Народне библотеке је и једна од најактивнијих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << читалаца. Са својих 90 година живота и даље са истим жаром чита и радује се сваком новом наслову.
„Свакојаке књиге волим да читам. Још читам, могу лепо да видим са наочарама. То ми је разонода“, каже Славенка Тошић, најстарија чланица библиотеке.

Олгица Петковић из Градске организације пензионера наводи да су то врло радо прихватили: „Прво што су стари људи наши чланови и ми имамо податке о њима, тако да можемо да библиотеци добро послужимо“.
Библиотекари кажу да ова акција није само достава књига. То је начин да се са људима поразговара, јер су многи људи усамљени.
„Када се људи јаве, ми кроз разговор покушавамо да нађемо оно што је њима занимљиво. У овом случају, донели смо госпођи, један савремени роман и један класик Џејн Остин „Гордост и предрасуда", истиче Милорад Костић, библиотекар.
Бојана Ћирић, директорка Народне библиотеке Пирот наглашава да је ова акција намењена, пре свега, старим ососбама, болесним особама, особама са инвалидитетом, трудницама. Додаје: „На овај начин желимо да покажемо да је наш циљ да књига дође до сваког корисника и да се наш рад заснива на начелу равноправности“.
Пабло Пикасо је једном рекао да - људи који читају, су људи који сањају. Најстарија чланица пиротске библиотеке доказује да док трају снови, траје и живот.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.