Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 16:50

Азијска воћна мушица угрожава род малине и купине у ваљевском крају

Воћна азијска мушица је штетни инсект који је већ неколико година присутан у нашим воћњацима и напада зреле плодове. Због отежаног хемијског сузбијања у време зрења, неопходне су превентивне мере. У ваљевском крају ова штеточина посебно је присутна засадима малине >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и купине.
Веће присуство азијске воћне мушице у прошлогодишњим плодовима малине причинио је значајну штету у појединим ваљевским засадима. Овај штетни инсект уништио је род и у малињаку Милорада Ранковића. Пољопривредни стручњаци истичу превентивно постављање мирисних клопки.

"Како би се установила уопште бројност ове штеточине у засадима. Једна од тих мера јесте и постављање ових клопки, које су мирисне клопке у себи поседују мирисни атрактант и привлаче инсекте и на тај начин се прати бројно стање азијске воћне мусице како би се на време сузбила одрасла штеточина односно имаго да би се спечило полагање јаја на плодове", објашњава Снежана Радовановић из ПССС Ваљево.
Мирисне клопке за изловљавање штетне азијске мушице могу се једноставно и лако припремити и инпровизовати од материјала и течности које су свима доступне.
"Сипали смо ту један зарез пет децилитара црвеног вина, затим исто толико јабуковог сирћета и ставили смо пар капи детерџента.Ви то сад сипате у ту флашу,в ама је најлакше можда пластична и након тога пробушите рупе са стране ситне отворе како би улазили ови инсекти унутра. А на средини флаше направимо мало већи отвор и ставимо газу како би се ширио тај мирисни атрактант који првлачци ове инсекте", наводи Снежана Радовановић из ПССС Ваљево.
„Нисам уопште знао до прошле године за ту мушицу .А ове године ето стручњаци су дошли овде и показали како се треба бранити од ње, чуо сам да прскање никако не може да успе и да ми је просле године била крунила се малина никаква није била нисам имао никакав принос. Е сад ове године видећемо шта ће бити када се ово буде употребило", каже Милорад Ранковић из села Сушица код Ваљева.
Стручњаци саветују постављање што већег броја мирисних клопки у самом засаду и око њега. Превентивно треба унистити и коровске биљке. Са праћењем и уловљавањем овог инсекта може се почети чим температуре достигну 10 степени.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.