Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 12:32

Епархија бачка: Свештеник нападнут у новосадском насељу Лиман

Непознати мушкарац напао је јуче у Новом Саду свештеника који је обављао своје редовне парохијске дужности, саопштила је Епархија бачка. У току је истрага, додаје Епархија, која оцењује да је напад мотивисан свакодневним и све изражајнијим "медијским походима" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на СПЦ.
Епархија бачка саопштила је да је јуче поподне, у новосадском насељу Лиман, физички нападнут свештеник Б. М. приликом обављања редовних парохијских дужности.

"Напад је извршио за сада непознати мушкарац који је на улици, пред сведоцима, ничим изазван, ударио свештеника и затим се брзо удаљио у непознатом правцу. Инцидент је пријављен новосадској полицији и у току је истрага", наводи Епархија бачка.
Очигледно је, оцењује, да је напад мотивисан свакодневним и све изражајнијим "медијским походима" на Српску православну цркву, нарочито последњих месеци и дана, када се на директном удару "познате медијске антицрквене и антисрпске армаде" поново нашла Епархија бачка и њена Црквена општина новосадска због мисијске делатности у српском народу, очигледно успешне.
"Последњих дана су речени медији и њихови покровитељи свој говор мржње усмерили против жеље и иницијативе православних верника да се изгради спомен-храм Светих мученика бачких на Лиману, где више десетина хиљада верника немају своју парохијску цркву", наводи епархија.
Та потреба грађана Лимана, према оцени Епархије, одмах је злоупотребљена и исполитизована да би се друштво додатно поларизовало и вратило у друштвени амбијент послератних година када су Црква, њено свештенство и верни народ били дискриминисани на сваком кораку, па чак и физички ликвидирани.
Епархија бачка позива све друштвене чиниоце, а посебно политичке партије, медије и невладин сектор, да на том примеру увиде свој део одговорности и да сви заједно као друштво учинимо све да се амбијент у којем живимо излечи и упристоји јер ће, у супротном, долазити до све већих подела у друштву.
Градоначелник Новог Сада осудио напад Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић најоштрије је осудио напад на свештеника, који је, како је навео, био физички спречен да обави своју парохијску дужност. 
Ђурић је навео да се плаши да је тај догађај производ ужасне кампање мржње према Српској православној цркви, коју данима уназад спроводе неке политичке групе и организације. 
"Не желим да прихватим чињеницу да је у Новом Саду свештеним лицима угрожена безбедност. Молим суграђане да не дозволе да на нас деле неки политички мотивисани појединци, да шире мржњу и бацају љагу на наш град. Апелујем на надлежне државне органе да под хитно приведу правди нападача на свештеника Српске православне цркве", рекао је Ђурић, а саопштено је из Града Новог Сада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.