Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 09:46

Нови модел улагања у пољопривреду, како до новца Светске банке

Координатор Пројекта Конкурентна пољопривреда Милан Стевановић каже да Министарство са Светском банком даје до 200.000 евра бесповратних средстава по захтеву, односно по бизнис плану. Модел "50-40-10" се, истиче, показао изузетно добрим за мале пољопривреднике. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Како да пољопривредници постану прави предузетници и како доћи до новца Светске банке?  Министарство пољопривреде, у сарадњи са Светском банком, реализује нови модел финансирања.  Трећи јавни позив малим и средњим предузећима, која се баве откупом, прерадом и пласманом пољопривредних производа, расписан је 27. новембра. За колико новца се може конкурисати, шта значи модел "50-40-10"?

Координатор Пројекта Конкурентна пољопривреда Милан Стевановић рекао је у Дневнику РТС-а да је позив расписан за агрегаторе, откупљиваче, прерађиваче, извознике и за све секторе, месо, млеко, воће, поврће, ратарске културе, али и у области пчеларства.
"Министарство пољопривреде са Светском банком даје до 200.000 евра по захтеву, односно по бизнис плану, бесповратних средстава за инвестиције по бизнис плану до 400.000 евра", наводи Стевановић.
Модел "50-40-10" се, истиче, показао изузетно добрим за мале пољопривреднике.
"Педесет одсто бесповратних средстава Министарства и Светске банке, четрдесет одсто пољопривредних кредита са једном од 11 банака са којима сарађујемо и само десет одсто учешћа наших пољопривредника довољно је да би остварили инвестиције у развоју њихових бизнис планова. На тај начин они немају претфинансирање, већ онда када потпишу уговор, тада крећу инвестиције њихових бизнис планова и добију тачно оно за шта су аплицирали“, објашњава Стевановић.
Наводи да је конкурс отворен до 15. марта и да је подношење пријава у складу са напорима министарства да дигитализује све процесе преко онлајн апликације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.