Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 06:44

Москва: Опасност од сукоба са НАТО-ом; Макрон позива савезнике на већу одговорност за Украјину

Рат у Украјини – 742. дан. Мађарска је одобрила Шведској приступ НАТО-у, а руски министар одбране Сергеј Шојгу појачава војне снаге на северу и западу земље због, како наводи, изградње војног потенцијала Алијансе у близини руске границе. Француски председник Емануел >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Макрон позвао је савезнике да преузму већу одговорност за Украјину јер, како је рекао, "није време за кукавичлук". Са друге стране, амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов поручује да су Москва и НАТО суочени са опасношћу од избијања директног оружаног сукоба у источној Европи. 
У нападу украјинских дронова током претходног дана потопљен је руски патролни брод Црноморске флоте "Сергеј Котов", а Кијев је навео да је најмање седам чланова посаде погинуло. 
Руска ПВО оборила је украјински ловац "миг 29" у области Николајев. Ракете су испаљене и у регионима Запорожје, Доњецк и Херсон у Украјини, као и у Курској области у Русији.
Док трају борбе, руски министар одбране Сергеј Шојгу потврдио је да је Москва ојачала војне снаге на северу и западу земље да би одговорила на ''изградњу војног потенцијала НАТО-а у близини граница са Русијом''.
Реакција је уследила након што је Мађарска одобрила Шведској приступ Алијанси.
Поново се огласио и француски председник Емануел Макрон, поручивши да би западни савезници требало да преузму већу одговорност за Украјину, јер "није време за кукавичлук".
Амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов упозорио је да су Москва и НАТО суочени са опасношћу од избијања директног оружаног сукоба у источној Европи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.