Izvor: RTS, 04.Mar.2024, 20:59

Може ли Србија да пређе европску игрицу

Најбржи и најефикаснији начин за убрзани развој је улазак у европски воз – то су данас учесници панела на Копаонику и поткрепили примерима других земаља, као нешто што ће убрзати привредни развој, а и знатно повећати приход по становнику.
Западни >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Балкан по приходима по становнику и куповној моћи заостаје за земљама Европске уније, али то може да се промени прикључењем на европски воз – оцењују у Светској банци. Из Европске уније поручују да живимо у специфичном времену, да постоји прилика да се поново покрене проширење и да Србија треба да је искористи.

"Приоритети су добро знани – сузбијање корупције, борба против организованoг криминала, боље функционисање демократских институција и ту желим да истакнем важност спровођења ОДИХР-ових препорука за боље изборне услове. А наравно, ту је и нормализација односа са Приштином, али и економски развој", рекао је Емануеле Жиофре, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији.
Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић каже да се делови Охридском споразума примењују, а да, с друге стране Заједница српских општина још није формирана.
"Хајде да причамо о дијалогу са Приштином. Не са Косовом него са Приштином. То је званични назив дијалога. Шта је са споразумима о регистарским таблицама и царинском печату? Зар нису то делови Охридског споразума, ако не грешим? Па да ли су они спроведени? Значи да је Охридски споразум почео да се примењује. Али, са друге стране, имате Заједницу српских општина која се још не спроведи колико већ година? Када већ разговарамо о питањима. Не сметају ми критике, јер су критике основа да радимо. Али када критикујете, будите отворени и искрени у вези са тим питањима", навела је министарка.
Тања Мишчевић наглашава и да се Србији замера што није увела санкције Русији, али да нико не истиче да је на пример помогла Украјини када је реч о енергетском снабдевању. Да је Србија и поред тога што није увела санкције Русији, урадила много, оцењује амерички амбасадор Кристофер Хил.
"Има људи који верују да Србија неће да настави европски пут, од других се чује да ЕУ неће да интегрише Србију, има доста неповерења. И када је таква ствар, људи не желе да предузму мере које нису лаке, мере које су тешке, нарочито када не знате шта тиме добијате", рекао је Хил.
Амбасадор Хил је процес приступања упоредио са нивоима у игрицама, уз оцену да на новом нивоу може да се налети на потешкоће које нису биле у претходном нивоу и кругу приступања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.