Izvor: RTS, 04.Mar.2024, 16:07

Наизменични напади Хезболаха и ИДФ-а; Камала Харис тражи хитан прекид ватре у Гази

Рат Израела и Хамаса – 150. дан. У најновијим израелским нападима на југу Појаса Газе, погинуло је и рањено на десетине људи. Наизменични напади Израела и Хезболаха око Голанске висоравни. Извори из египатске владе наводе да су посредници – Египат, САД и Катар – и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << представници Хамаса постигли "значајан напредак" у преговорима о примирју у Гази.
Како преносе медији, израелски званичници верују да шеф Хамаса Јахја Синвар нема намеру да пристане на привремени прекид ватре у наредним данима, већ да жели додатну ескалацију.
Са друге стране, извор из Хамаса рекао је за Си-Ен-Ен да без пристанка Израела на трајни прекид борбених дејстава, Хамас неће пристати на договор о таоцима.
Након што је Хамас одбио да одговори на захтев Израела за добијање списка живих талаца, Израел је одлучио да јуче не пошаље тим у Каиро на преговоре о примирју.
Израелски министар одбране Јоав Галант поручује да Израел неће окончати рат у Појасу Газе док Хамас не буде потпуно елиминисан.
Никарагва је тужила Немачку пред Међународним судом правде у Хагу, зато што је политички и војно подржала Израел и блокирала фондове хумантиране агенције UNRWA. Ова држава у централној Америци поднела је тужбу против Немачке због "омогућавања геноцида" у Појасу Газе.
Министарство здравља, које је под контролом Хамаса, саопштило је да је најмање петнаесторо деце умрло протеклих неколико дана од неухрањености и дехидрације у болници Камал Адван у Гази.
Истовремено, тело израелског Министарства одбране које координира активности у Појасу Газе – ЦОГАТ наводи да је испоручено 50 инкубатора намењених за болнице у северном и јужном делу Газе.
Папа Фрања апеловао је на прекид сукоба у Гази.
"Да ли заиста мислите да на овај начин можете изградити бољи свет? Да ли заиста мислите да ћете постићи мир? Доста, молим вас! Дозволите да сви кажемо доста, молим вас! Станите!", рекао је папа Фрања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.