Izvor: RTS, 02.Mar.2024, 10:21

Серија напада на југу и северу Газе; Бајден: Израел има право на самоодбрану

Рат Израела и Хамаса – 148. дан. У серији израелских напада током ноћи и јутра погинуло је на десетине цивила широм Појаса Газе. Председник САД Џозеф Бајден истиче да Израел има право на самоодбрану, док је Гази хитно потребна хуманитарна помоћ. Шеф Политбироа Хамаса >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Муса Абу Марзук каже да Израел жели да Палестинце протера у Јордан и на Синај, као и да Тел Авив не жели преговоре о прекиду ватре.
Портпарол Министарства здравља у Гази каже да су пронађена тела још тројице Палестинаца који чекали хуманитарну помоћ у близини града Газе, чиме се биланс погинулих попео на 115 уз 760 рањених.
Поред Уједињених нација, бројни су позиви из света за истрагом и осуде инцидента за који Тел Авив криви стампедо који су изазвали окупљени испред камиона са хуманитарном помоћи уз тврдњу да су војници испалили неколико хитаца према онима који су кренули ка њима на "претећи начин".
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да је "дубоко узнемирена" сликама из Појаса Газе и истакла да мора да се истражи шта се догодило у јучерашњем смртоносном инциденту у граду Гази.
Портпарол Хамасових оружаних бригада Касам Абу Убаида каже да је још седам талаца који су држани у Гази убијено као резултат израелског бомбардовања у тој палестинској енклави.
ЕУ је саопштила да ће наставити да финансира Агенцију УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) следеће недеље након прекида због тврдњи Израела да су запослени те агенције учествовали у нападу Хамаса 7. октобра прошле године.
Египатски шеф дипломатије Самех Шукри рекао је да се нада да ће преговори које је покренуо Катар моћи да доведу до прекида непријатељстава у Гази пре почетка предстојећег месеца поста рамазана.
Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да ће САД "наредних дана" почети доставу хуманитарну помоћи Гази из ваздуха.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.