Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 23:56

Брнабић: Србија има мање препорука ОДИХР него Немачка

Премијерка Ана Брнабић позвала је председника Одбора за спољне послове немачког Бундестага Михаела Рота и немачко Министарство спољних послова, поводом њихових оцена о извештају ОДИХР о изборима у Србији, да би било боље да заједно са другим немачким институцијама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << примене препоруке које ОДИХР има за Немачку.
"Драги Михаелу Роту и Министарство спољних послова Савезне Републике Немачке, уместо да делите сваку своју мисао о пословима других земаља, и уместо што дозвољавате себи слободу да делите покровитељске савете другима, зашто не бисте заједно са другим немачким институцијама применили препоруке које ОДИХР има за вас? Чини се да нисте имплементирали ниједну од 2017!", написала је Брнабић додајући да тако не функционише функционална демократија.

С друге стране, како је нагласила, Србија је у протеклих седам година у потпуности, углавном или делимично применила 54 препоруке.
"Као резултат тога, у последњем извештају ОДИХР-а имамо мање препорука него у претходном. Управо супротно, Немачка сада има чак два пута више препорука него у претходном извештају", навела је Брнабићева на Твитеру.
Тај тренд, како је оценила, прилично је забрињавајући.
"Сада је апсолутно кључно да у потпуности примените све препоруке и позивам Министарство спољних послова Савезне Републике Немачке да реагује што је пре могуће, пошто је прошло више од 10 година откако сте последњи пут применили било шта што је ОДИХР имао да каже", навела је она.
Брнабић је додала да је ради лакшег сналажења, копирала препоруке из извештаја ОДИХР-а о Немачкој у наставку, као и ОДИХР-ов подсетник да нису успели да примене ниједну препоруку.
"Нема потребе да ми захвалите. То бисте и ви урадили за Србију, сигурна сам", закључила је Брнабић. Рот је на Твитеру претходно написао да извештај ОДИХР "потврђује велике нерегуларности" на изборима у Србији оцењујући да они нису били ни слободни ни фер.
Немачки МСП је у објави на мрежи X наве да коначан извештај ОДИХР показује да на недавним парламентарним изборима нису постојали једнаки услови за све кандидате и поручио да је кључно у потпуности спровести све препоруке ОДИХР. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.