Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 17:27

Настављено суђење Милораду Ђоковићу из Витомирице, оптуженом за наводни ратни злочин

Испитивањем сведока тужилаштва, пред Посебним одељењем Основног суда у Приштини настављено је суђење Милораду Ђоковићу из Витомирице, кога Специјално тужилаштво терети за наводни ратни злочин у Оздриму, код Пећи, 1999. године.
Ђоковићев адвокат >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Василије Арсић изјавио је након саслушања неких од сведока, да нису директно повезали оптуженог као извршиоца ратног злочина.

“То нама као одбрани даје ветар у леђа, јер ако се настави овакав темпо сведочења, ипак, надамо се да ће доћи до правде и да ће на крају суд имати прави закључак о оптужењу, које је поднело специјално тужилаштво”, рекао је Арсић
Додао је да као браниоци не споре да је дошло до догађаја маја 1999. године у околини Пећи, али као одбрана споре учешће Ђоковића у њему. Наш концепт је да докажемо његову невиност, рекао је Арсић.
“Нажалост, актери који су извршили убиство нису процесуирани. Истрага није доказала ко је извршио убиство, а најмање је доказала да је то Ђоковић урадио", навео је Арсић.
Милорад Ђоковић је ухапшен 27. јуна 2022. због сумње да је 1999. године наводно учествовао у ратном злочину. Ђоковић је радио као матичар у селу Гораждевац и никада није напуштао пећку општину, а био је једини Србин који је живео у Витомирици.
Са локалним Албанцима и администрацијом у Пећи водио је спор око права поседа над својим имањем у Витомирици.
“Има истине да је Ђоковићева мука и патња почела када је почео да решава своја имовинска питања у Витимирици. Један од сведока, који је био на претходном саслушању, рекао је да је Ђоковић наводно заузео неко имање од његовог прадеде и отуда почиње његова мука. Прво су хтели да му одузму имање, што су на крају одузели силом. Општина Пећ му је одузела без икакве надокнаде, иако је то пред Управним судом у Приштини оспорено. Добили смо пресуду у корист Ђоковића, међутим, касније су му срушили кућу коју је почео да гради у Витомирици. И тај утисак нас наводи на сумњу да је све од тада почело”, рекао је Арсић.
Следеће суђење је заказано за 30. април, а онда 8. и 30. маја. Тужилаштво је предложило 36 сведока. Одбрана ће имати своје сведоке, па ће их укупно бити око 50.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.