Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 10:44

Игуман Јањић са Сарацином о изазовима са којима се суочавају СПЦ и Срби на КиМ

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић изразио је у разговору са специјалним изаслаником Немачке за Западни Балкан Мануелом Сарацином, који је јуче посетио тај манастир, забринутост Српске православне цркве у вези са изазовима са којима се СПЦ и српски народ >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << суочавају на Косову и Метохији.
"Била је то прилика да са господином Сарацином поделим забринутост Српске православне цркве у вези са изазовима са којима се СПЦ и наш народ суочавају на Косову", написао је игуман Јањић на налогу манастира Високи Дечани на мрежи Икс.
Навео је да је захвалио Сарацину што је пред званичницима привремених приштинских институција покренуо питање о неспровођењу одлуке уставног суда у Приштини из 2016. године у вези са имовином манастира.
Привремене приштинске институције одбијају да спроведу одлуку уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој морају да као власништво манастира Високи Дечани упишу око 24 хектара земље у околини манастира.
Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеска, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.