Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 07:48

Зијаде: Дијалог Београда и Приштине једини одрживи пут напред

Специјалнa представница генералног секретара Уједињених нација и шефица Унмика Каролин Зијаде истакла је у разговору са изаслаником немачке владе за Западни Балкан Мануелом Сарацином да је дијалог Београда и Приштине једини одрживи пут напред. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Каролин Зиојаде је у објави на платформи Икс саопштила да је на састанку са Мануелом Сарацином, који је одржан у среду, било речи о тренутној ситуацији у дијалогу Београда и Приштине.

Како је навела, на састанку је истакнуто да је дијалог једини одрживи пут напред у нормализацији односа Београда и Приштине.
Мануел Сарацин је у интервјуу за Кљан Косова навео да је агенда дијалога веома јасна и да се чини да се стране слажу око тога о чему желе да разговарају.
Оценио је да то што политичари из Приштине не учествују на састанцима на којима се говори о динару доводи до тога да изгледају "мање суверено".
Сарацин је поручио да има много проблема када је реч о уредби тзв. централне банке Косова којом се забрањује употреба динара и нагласио да "мере које су предузете нису адекватне" и да се примећују многи проблеми на терену за Србе.
Додао је да сматра да је циљ да евро буде једина валута на КиМ легитиман, али је подвукао да "политика има задатак да олакша живот грађанима, а не да га отежава".
Сарацин је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију поручио да мора да преузме одговорност и спроводи одлуке када је реч о имовини манастира Високи Дечани.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.