Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 00:23

Шеф Еулекса: Судска одлука о Високим Дечанима обавезујућа за Приштину

Ђовани Пјетро Барбано, шеф Еулекса рекао је да је судска одлука о враћању земљишта манастиру Високи Дечани обавезујућа за Приштину.
Пјетро Барбано је у објави на платформи Икс истакао да "одлука из 2016. о враћању земљишта манастиру Високи Дечани >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << обавезује све појединце и установе, без изузетка".
"Довођење у питање одлуке Уставног суда подрива независност правосуђа, нарушавајући владавину права", навео је Барбано.  
Привремене приштинске институције одбијају да спроведу одлуку уставног суда у Приштини из 2016. године према којој морају да као власништво Високих Дечана упишу око 24 хектара земље у околини манастира.
Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеска, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра.
Манастир је више пута био изложен директним нападима екстремних Албанаца. Налази се под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини је верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.