Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 00:31

ОДИХР објавио коначни извештај о изборима у Србији

Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) објавила је коначни извештај о изборима у Србији. Истиче да су избори технички добро вођени и да је понуђен широк избор политичких алтернатива, али да је доминирао ангажман председника државе, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << што је, како оцењује, уз системске предности владајуће странке створило неправедне услове. Рад РИК-а оцењен је као транспарентан. ОДИХР је Србији дао 25 препорука за унапређење изборног процеса.
Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) објавила је званично коначни извештај о изборима у Србији од 17. децембра, у којем се истиче да је, "иако су избори технички добро вођени и бирачима је понуђен широк избор политичких алтернатива, доминирао ангажман председника, што је, уз системске предности владајуће странке, створило неправедне услове".

У коначном извештају се истиче да је учесталост ванредних избора додатно нарушила поверење јавности у функционисање демократских институција, али да су се током кампање углавном поштовале основне слободе.
"Ипак, кампања је била поремећена оштром реториком, пристрасношћу у медијима, притисцима на јавни сектор запослених и злоупотребама јавних ресурса, а примећена је и недовољна заступљеност жена", наводи се у извештају ОДИХР-а.
Назначено је и да су медији дали простор свим учесницима избора у складу са законом, али да је већини националних емитера недостајало истинско аналитичко извештавање, што је умањило шансе гласача да се информишу о изборима.
"Изборни дан протекао глатко, али су га обележили процедурални недостаци" Наводи се и да је изборни дан протекао глатко, али да је обележен бројним процедуралним недостацима – укључујући недоследну примену заштитних мера током гласања и пребројавања, честе случајеве гужве, кршења тајности гласања и бројне случајеве групног гласања.
"Десили су се и изоловани инциденти који су укључивали физичке нападе и застрашивање чланова бирачких одбора и посматрача грађана. Уз то, широко распрострањене тврдње – које су се током дана појављивале о потенцијално великом броју бирача који живе у иностранству, а који су организовани и аутобусом довођени у престоницу да гласају за владајућу странку – подрили су поверење јавности у интегритет локалних избора и утицали на прихватање резултата парламентарних избора", пише у извештају. 
"РЕМ пасиван, РИК транспарентан" ОДИХР је оценио и да је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) задржало пасиван приступ регулисању понашања медија током кампање.
Међуанродна посматрачка мисија (ИЕОМ) генерално је позитивно оценила процедуре гласања, али је ецидентирала и случајеве групног гласања и неовлашћеног праћења бирача, као и фотографисање гласачких листића. 
У извештају се истиче да је Републичка изборна комисија радила транспарентно и да је ефикасно спровела изборне припреме, али да ограничени људски и финансијски ресурси ометали способност комисија да одрживо унапреди свој рад између изборних периода. 
ОДИХР дао 25 препорука  ОДИХР је дао 25 препорука Србији, са циљем да се унапреди изборни процес и да се усклади са обавезама у оквиру ОЕБС-а и другим међународним обавезама.
У препорукама се наводи да неопходне законодавне измене треба да се иницирају много пре наредних избора кроз инклузивни консултативни процес изграђен на широком политичком консензусу.
Међу препорукама је и да би РИК требало да изради и спроведе благовремен, свеобухватан и циљан програм едукације бирача, укључујући и програме о правима бирача, спречавању групног гласања и значају тајног гласања, као и да би поново требало размотрити ревизију Јединственог бирачког списка,  уз учешће релевантних актера.
Препоруке предвиђају и независност Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), као и да се размотри уклањање ограничења за потписивање подршке за више од једне листе. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.