Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 20:39

Вучић за РТС: Најотворенији састанак са Зеленским до сада, не разумем негативан однос према Украјини

Председник Александар Вучић каже за РТС да је са председником Украјине Володимиром Зеленским говорио о територијалном интегритету обе земље, поштовању повеље УН, али и о другим важним темама и иницијативама за мир. Разумем односе према Русији, али не разумем негативан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << однос према Украјини, јер Украјина никада ништа против Србије није урадила, истакао је председник. Када је реч о ситуацији на КиМ, поручио је да ће новац нашем народу бити обезбеђен и да Куртијева политика дугорочно неће опстати.
Александар Вучић, који се у Тирани на Самиту Украјина–Југоисточна Европа састао са украјинским председником Володимиром Зеленским, рекао је у Дневнику РТС-а да је то био најотворенији разговор до сада, о свим важним темама.

"Сада се једна и друга земља налазе на европском путу. Говорили смо о територијалном интегритету обе земље, поштовању повеље Уједињених нација. Говорили смо и о другим важним темама, иницијативама за мир и како до мира да се дође", пренео је председник Србије.
Оцењује да се глас Србије са поштовањем слушао на самиту у Тирани.

"Желим људима у нашој земљи да кажем да када изражавају неке ставове против Украјине, да ја морам да кажем да то не разумем. Разумем ја наше односе и према Русији, све ја разумем одлично. Не разумем негативан однос према Украјини, јер Украјина никада ништа против Србије није урадила. И то желим да кажем свим људима и Украјина није признала ни независно Косово. И наша словенска браћа, као што су нам словенска браћа и Руси. И трудимо се да имамо добре односе", истакао је Вучић.
О усвојеној декларацији: Постоје ствари где Србије не може да прави компромисе Вучић је учесницима самита рекао, током о усаглашавања декларације која је усвојена на самиту, да постоје ствари где Србије не може да прави компромисе.
"Не можемо да прихватимо државе, јер би смо тиме признали Косово, и увек о хиљаду детаља морате уводити рачуне. Не можемо да прихватимо то око санкција, јер нити имамо овлашћења, нити могу, нити хоћу да рушим политику државе Србије и политику коју је донео Савет за националну безбедност", додаје председник.
И била је, додаје, још једна ствар око тог чувеног “малигног утицаја" Русије.
"Ми имамо и неке друге о чијем малигном утицају можемо да говоримо. Имали смо изборе, па смо видели како је то изгледало. Дакле, ако вама смета Русија, нећу ја да кажем да нама неко други смета, али хоћу да кажем да је било оних који су имали такав утицај у нашој земљи, a да то нису били Руси. И онда су то склонили, избацили", истакао је Вучић.
Приштина је, каже, и поред тога што је знала како изгледа декларација, инсистирала да се поново гласа само о санкцијама, што, додаје, није прошло.
О предлогу за производњу муниције са Украјином: Морамо да сагледамо своју позицију На Самиту се данас чуо предлог Зеленског да Украјина и земље Западног Балкана заједно производе муницију.
"Да ми сад ствари поставимо на чистац. Значајни произвођачи су пре свега Србија, затим Хрватска, затим Босна и Херцеговина. Ако то могу да кажем, 50 одсто Србија, 30 одсто Хрватска, 20 одсто Босна и Херцеговина. Онда је јасно о чему се ради", навео је Вучић.
Председник је рекао да Србија мора да сагледа своју позицију и да је издао наређење да се попуњеност наших резерви муниције, које су 62 одсто, повећа на 100 одсто, због чега ће домаће фабрике морати много да раде.
"Обезбедићемо новац нашем народу, Куртијева политика дугорочно неће опстати" Када је реч о одлуци Приштине да укине динар, председник је поручио да ћемо ми новац нашем народу да обезбедимо.
У току је, истиче, јасан покушај Аљбина Куртија да протера Србе са њихових вековних огњишта.
"Људи да знају дугорочно, на било који начин, та његова политика неће моћи да опстане, а ми ћемо давати новца и доносити одлуке у наредном периоду да још више и још снажније помогнемо наш народ на Косову и Метохији", нагласио је председник.
"Позивам Владу да уважи препоруке ОДИХР-а" Председник се осврнуо и на извештај ОДИХР-а о изборима у Србији.
"Позивам Владу да препоруке ОДИХР-а уваже. Важно је да су они на јасан начин ставили до знања са каквим лажима, инсинуацијама и бесмислицама смо се суочавали у претходних два и по месеца, и добро је да су јасно ставили до знања шта је то што је Србија потребно да уради, шта мора да уради, посебно за лица са инвалидитетом, што је за мене као председника од изузетног значаја, али и друге ствари у погледу побољшавања демократских услова које морају да се ураде", рекао је Вучић.
О захтевима из СНС-а да се формира власт у Београду: Изнећу своје мишљење у петак Што се тиче наставка конститутивне седница Скупштина града у петак и захтева чланова СНС-а да избори не буду поновљени, већ да се формира градска власт, Вучић је рекао да ће им се у петак, када буде могао, обратити и рећи шта мисли по том питању, а да је на њима какву ће одлуку да донесу.
"Ми у странци којој припадам, чији нисам председник, имамо тела и чуо сам да на је два тела упућен захтев председнику странке господину Вучевићу да разговара са мном и да се формира власт у Београду, јер мислим да ће бити јасно и биће показано да СНС има већину у Београду, али ја до сада нисам променио своје мишљење. Они су рекли да желе да чују још једанпут мој став", навео је Вучић.
Међутим, напоменуо је Вучић, до недеље је рок. "Ако до недеље не буде изабран председник Скупштине града, онда у року од 45 до 60 дана идете на изборе, што значи 21. или 28. април. Ако не, онда срећно им желим обављање функција власти, али ће чути од мене искрено шта мислим о томе", поручио је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.