Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 16:03

Британија уводи телохранитеље за посланике

Јутрос је саопштено да посланици, први пут у историји, добијају телохранитеље, за шта је кабинет Ришија Сунака издвојио тридесет један милион фунти.
Исламофобија се нашла у епицентру британске политике. Повод је изјава конзервативца Лија Андерсона >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је градоначелник Лондона Садик Кан - марионета „исламских екстремиста”.
Андерсон, доскора други човек владајуће странке, избачен је из њених редова. Но, контроверза само наставља да буја. У последња 24 сата више од једанаест хиљада људи потписало је петицију тражећи да Андерсон буде враћен на положај.
Сам бивши посланик конзервативаца куне се да се „неће извинити Кану до последњег даха”, истичући да градоначелник Лондона „ужива у протестима испред зграде владе”.
Сунаков кабинет против епитета „исламофобија” Министри одбијају да његове речи изједначе са исламофобијом.
Британски вицепремијер Оливер Дауден рекао је у ударном политичком програму Би-Би-Сија да не сматра да је Ли Андерсон намерно био исламофобичан.
„Разумем забринутост, коју је превасходно изазвала његова изјава у вези са градоначелником Лондона. Схватам да та изјава може да увреди. Зато му је пружена прилика да се извини и пошто то није учинио, предузета је акција”, објашњава Дауден.
Градоначелник Лондона Садик Кан узвраћа да конзервативци својим поступцима показују да „расизам има хијерархију”.
Поручује да оваква ситуација одвраћа британске муслимане од уласка у политику.
„Такви коментари доливају уље на ватру мржње према муслиманима. Бојим се да је заглушујуће ћутање Ришија Сунака и његовог кабинета одобравање расизма”, тврди Садик Кан.
Хаос у парламенту Рат у Гази дубоко је поделио британско друштво, које осећа посебну одговорност због улоге Лондона у исцртавању садашње слике Блиског истока.
Од 7. октобра број напада на муслимане се утростручио, док је број напада на Јевреје порастао више од шеснаест пута.
Прошлонедељна дебата о Гази у доњем дому парламента претворила се у хаос пошто је председник скупштине дао предност амандману лабуриста, иако је по распореду требало да се дебатује о захтеву шкотских националиста (СНП) да се тражи неодложан прекид ватре у Гази уз осуду Хамаса.
СНП и влада напустили су салу.
Лидер лабуриста сер Кир Стармер оптужен је да је претио председнику скупштине.
„СНП је напустио салу, јер их једино занима да поделе лабуристе. Влада је ишетала из дебате о Гази, јер се уплашила да ће изгубити подршку за свој предлог”, тврди Стармер.
Посланик конзервативаца Кит Молтхаус упозорава да „народ Британије сматра да се морални компас парламента отео контроли”.
Председник посланичке групе СНП-а Стивен Флин сматра да се заседање на крају претворило „у лабуристички опозициони дан”.
„Искрено, то је неприхватљиво. Као што сам вам и приватно рекао, ми из СНП-а не верујемо да треба да останете на месту председавајућег”, рекао је Линдзију Хојлу први човек шкотских националиста у Вестминстеру.
Посланици у страху Више од шездесет посланика ускратило је поверење председавајућем. Све до његове шокантне изјаве.
„Дужност ми је да бринем за безбедност људи. Донео сам погрешну одлуку како бих их заштитио. Не могу да се извиним због ризика којим су тренутно изложени сви посланици”, рекао је у емоционалном говору председавајући доњег дома парламента Линдзи Хојл.
Бројни су случајеви застрашивања посланика, који, по мишљењу противника израелске војне интервенције у Гази, нису учинили довољно да јој се супротставе.
Демонстрације испред посланичких канцеларија прерасле су у протесте испред њихових домова.
Многима је потребно додатно обезбеђење како би се кретали у земљи у којој посланици традиционално шетају без телохранитеља.
Многи говоре и о претњама смрћу. Но, нико не прецизира ко те претње изриче.
Закључак је само да је неколико десетина лабуристичких посланика запретило иступањем из странке уколико амандман о Гази не буде прошао у предложеној форми.
И зато му је председник скупштине дао предност.
Влада тражи акцију полиције Британски премијер Риши Сунак истиче да парламентом не могу да управљају екстремисти.
„Не смемо никада да дозволимо да нас екстремисти застраше до те мере да изменимо начин рада парламента. Парламент је важно место за дебату. Не смемо се повиновати онима који желе да ту дебату угуше застрашивањима и агресивним понашањем. То је веома клизав терен”, упозорава Риши Сунак.
Влада тражи од полиције да заустави протесте испред домова посланика.
Јутрос је саопштено да посланици, први пут у историји, добијају телохранитеље за шта је Сунаков кабинет издвојио тридесет један милион фунти.
„Једино чега посланици треба да се плаше је гласачка кутија”, поручује британски министар унутрашњих послова Џејмс Клеверли.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.