Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 15:57

Србија против насиља тврди да извештај ОДИХР-а доказује изборну крађу, траже понављање избора у Београду

Посланици опозиционих странака које су у парламент ушле на листи "Србија против насиља" тврде да извештај ОДИХР-а о изборима у Србији показује да је било "изборне крађе" на претходним изборима и сматрају да треба поновити бар београдске изборе.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << То је речено на заједничкој конференцији за новинаре у Скупштини Србије посланичких клубова Народног покрета Србије, Странке слободе и правде, Покрета слободних грађана, Србија Центар - Срце, Зелено левог фронта, Демократске странке и Еколошког устанка.
Посланица Зелено-левог клуба Јелена Јеринић тврди да не постоји ниједна фаза избора у Србији за коју, како каже, није утврђена бар једна нерегуларност, а у највећем броју фаза било је више њих.
Председник Демократске странке Зоран Лутовац каже да ОДИХР користи бирократски речник, а не политички, додајући да та мисија никада неће рећи "урадите истрагу", јер се то не говори у тим извештајима, али је, како тврди, јасно да је све потврђено што је опозиција говорила.
"Kако ће се понети Европска комисија, то је већ нешто друго, то је извршно тело ЕУ. Kомисија је рекла да ће после извештаја ОДИХР-а рећи шта ће бити следећи корак", рекао је Лутовац.
Сматра да је потребно да се после тога у Србији организује друштвени покрет којим ће се, како каже, направити заједнички блок који ће се изборити за поштене изборе.
Посланик Народног покрета Србије Мирослав Алексић позвао је председника Србије да, како каже, "да налог да се крене у реализацију препорука ОДИХР-а, Црте и других".
Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је да је извештајем "стављена тачка на потврду да су избори у Србији покрадени".
"И то што бирократски језик, ОДИХР је експертска мисија, није политичка мисија, они користе бирократски језик потпуно другачији него језик који важи у политичком дискурсу“, објашњава Тепићева.
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је раније данас да извештај ОДИХР-а коначно ставља тачку на све лажи и бесмислице и приче о крађи избора које су се појавиле у јавности након избора одржаних у Србији 17. децембра прошле године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.