Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 14:48

Миливојевић: Порука из Брисела је да Приштина има подршку неких западних земаља за своје акције

Неуспех састанка у Бриселу није изненађење јер је то најављивано и пре састанка одбијањем приштинске стране да на прави начин учествује. То је само потврда да Приштина неће одустајати од својих мера и акција када је реч о динару, а порука за нас из Брисела је да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << они ипак имају за то подршку неких западних земаља, рекао је за РТС некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.
Како је рекао Миливојевић на тај начин се удаљавамо од дијалога и политичког решења компромисом.

"Очигледно је да имају подршку неких западних сила. Из изјава представника тзв. Банке Косова јасно је да они неће мењати одлуку о уредби о динару. Све зависи од воље западних земаља и то може да се реши колико данас, јер је питање коришћење евра је у рукама ЕУ. Тиме што ту меру не примењују значи да подржавају Приштину, њено наметнуто решење, као и да се ствари решавају силом, а не кроз дијалог и компромис", рекао је Миливојевић.
И када је реч о решењу за исплату плата, пензија и социјалних давања, некадашњи дипломата није оптимиста јер, како каже без ЗСО и надлежности које су предвиђене тешко да ће Срби на КиМ имати нормалан живот.
"Право решење је да се ЗСО врати на сто, и све надлежности које би требало да има. Тога сада нема, и док год тога нема тешко да можемо да рачунамо на неку нормализацију и на враћање у стање које би обезбеђивало нормални живот за Србе", нагласио је Миливојевић.
Ми већ дуго ходамо по танкој жици, рекао је Миливојевић, што показује да се неки геополитички контекст намеће сада и што притисак расте на Србију да прихвати решења и политички расплет наметнут силом.
"Држава неће одустати од тражења политичког решења, и од онога што је национални интерес, а то је КиМ у саставу државе", рекао је Миливојевић.
'Извештај ОДИХР-а показује да се резултати избора прихватају' Када је реч о консултацијама о избору мандатара за састав нове Владе, Миливојевић сматра да оне иду у добром правцу, већ се чуло да ће и убудуће бити сарадње са мањинским странкама. Миливојевић каже да и извештај ОДИХР показује да се резултати избора прихватају и да то није спорно.
"У извештају нема елемената које је опозиција очекивала, а који би могли да доведу у питање легалитете и кредибилитет изборног процеса, али и резултата избора. на тој основи се настављају консултације, имаћемо Владу која ће бити и легална и легитимна, и то није спорно. Такође у извештају нема захтева за некаквом међународном инспекцијом и контролом, што омогућава наставак консултација и формирање владе што је веома битно у овом тренутку и за унутрашњу стабилност", истакао је Миливојевић.
"Нема речи о директном ангажовању НАТО трупа у Украјини" Говорећи о тренутној геополитичкој ситуацији некадашњи дипломата каже да изјава француског председника Емануела Макрона о евентуалном слању НАТО трупа у Украјину више говори о покушају Париза да заузме позицију у односу на Москву, неко као нешто што би могло да се догоди у реалном животу.  
"Када би се то десило, то би био увод у Трећи светски рат, и то опет на тлу Европе. Ту консензуса нема, и већ су се многе земље изјасниле против. Мислим да нема шансе да прође прича о директном ангажовању НАТО трупа у Украјини. Посредно да, као и до сада, али директно не", рекао је у разговору за РТС некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.