Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 12:46

Владимир Граић: Неосновани напад на Јутјуб канале РТС-а штети ауторима и љубитељима музике

Ових дана је немогуће доћи до неких, по правилу, гледаних песама на Јутјубу. Угрожени су и неки од популарних канала наше куће на тој платформи. Разлог – две агенције које заступају музичке ауторе оспоравају РТС-у право да емитује садржаје и на интернету и траже >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << високе надокнаде, знатно више и од прихода читавих канала и онога што РТС већ годинама плаћа ауторима музичког садржаја, највише преко Сокоја, Организације музичких аутора. Да ли ће тако и остати и ко заправо трпи највећу штету?
„Канали РТС-а на Јутјубу су буквално нападнути од стране две издавачке агенције Конект и И-Ем-Ди-Си Нетворк зато што се нисмо договорили око висине накнаде која припада ауторима које оне штите. РТС је увек био опредељен за тржишно пословање и потпуно поштовање закона. Ми другачије нити хоћемо, нити можемо да радимо“, наводи директор ПГП-РТС Владимир Граић.

Према његовим речима, преговори са две агенције трајали су више месеци и РТС је исплатио више транши надокнади ауторима за право да уступе своје садржаје на коришћење.
Сви дигитални канали на Јутјубу су, како каже, направљени у интересу свих љубитеља музике који би желели да имају доступне све садржаје, али они нажалост нису доступни баш због поменутих напада.
„Те две агенције су нас притерале уза зид и напале тако што су оспориле наше право да чинимо доступним те садржаје. Када вас неко нападне, морате да се браните. У складу са сложеном политиком Јутјуба, ми смо кренули у такозвани контранапад у ком узвраћамо доказима да имамо право да постављамо тај садржај. У процесу смо те одбране, а неке ствари ће морати и судски да се решавају“, истиче Граић.
Напомиње и да ће се РТС увек одговорно понашати уз жељу да обештети ауторе, јер су они власници свог рада.
„То нико не спори, али просто не може да се исплати количина новца која није зарађена. Ту мора да постоји разумевање. Ако смо зарадили 100 динара, не можемо 120 дати. Ту лежи проблем и око тога се споримо“, додаје директор ПГП-РТС.
Што се тиче постављеног материјала на Јутјуб, ПГП-РТС ће морати садржаје, чији су аутори управо они због којих су напади упућени, да повуче све до окончања спора.
„Аутори материјала ће због тога претрпети велику штету, ми као Јавни сервис ћемо такође претрпети штету, али ће највише трпети љубитељи музике који неће моћи да гледају и слушају своје омиљене садржаје. Данас ћемо саопштењем позвати све ауторе да приступе преговорима на индивидуалном нивоу јер је наша жеља да их све испоштујемо и да нико не остане ускраћен“, навео је Граић.
Све по закону Исти проблем са поменуте две агенције има и дискографска кућа „Југотон“, која води 22 судска спора.
„Сви ти напади су неосновани и њихов главни циљ је да садржај учине невидљивим што дуже како би се извршио што већи притисак. 'Југотон' је због тога претрпео велику материјалну штету, али не само ми, већ и аутори и извођачи. Важно је нагласити да све радимо по закону, јер не би две највеће и најугледније дискографске куће на овим просторима опстале свих ових деценија да то није случај“, каже директорка компаније „Југотон Србија“, Наталија Цајић.
Према њеним речима, уговори које дискографска кућа има са извођачима се темеље на томе да је издавачка кућа власник снимка и носилац права произвођача фонограма, што значи да има право да објави фонограм, да га дистрибуира и учини доступним јавности у било ком облику.
Унија дискографа Србије пружила је правну помоћ својим члановима, међу којима су и „Југотон Србија“ и ПГП-РТС.
„Ми смо прошле године учествовали на низу састанака са представницима Сокоја и Завода за интелектуалну својину, који је издао одређена мишљења која су афирмативна. У погледу међународних институција, постоји једна кровна организација Ај-ЕФ-Пи-Ај која је задужена за произвођаче фонограма. На наредној регионалној конференцији за неколико недеља то питање биће на дневном реду“, објашњава директор Организације произвођача фонограма Србије и генерални секретар Удружења дискографа Србије, Никола Вилотић.
Додаје и да нико не спори да су права аутора неприкосновена, али по закону из 2009. године та права нису добро и детаљно регулисана због чега нека правна лица могу на овај начин да се понашају. Нацрт новог закона већ је урађен, а у њему ће то бити децидирано регулисано.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.