Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 19:00

Правници са приватних факултета тешко до места у Адвокатској комори Београда, крши ли се закон о забрани дискриминације

Дипломиране правнике с приватних факултета Адвокатска комора Београда годинама, с времена на време, не уписује у свој именик адвокатских приправника. А важно је да буду у именику, јер тек онда могу да почну приправнички стаж. Има ли у таквом поступању дискриминације, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << то по притужби проверава повереница за заштиту равноправности.
Уместо да је пример како се држи до слова закона, Адвокатска комора Београда показује како се закони крше и изигравају- каже дипломирани правник Богдан Јевремовић. Тврди да га у именик адвокатских приправника нису уписали само зато што је завршио право на приватном факултету. To му је, тврди, усмено речено, а званично образложење није добио ни после 4 месеца од подношења захтева.

Принуђен је био да се упише у другу комору, како би могао да почне да обавља приправнички стаж који је услов за правосудни испит. Покуцао је на врата Адвокатске коморе Крагујевца.
"Тамо сам без проблема уписан, значи исту документацију, у складу са законом, сам приложио за упис. Напомињем да сам такође са дипломом Правног факултета Универзитета Унион у Београду на коме сам дипломирао, уписан редовно на мастер студије на државном Правном факултету у Београду, да сам положио све испите, и да тренутно чекам на одбрану мастер рада", каже адвокатски приправник Богдан Јевремовић.
Тврди да је из документације Адвокатске коморе Београда за период од априла 2022. године закључно са октобром 2023. године установио да Комора од јуна 2022. године није уписала ниједног дипломираног правника са приватних факултета, а да су истовремено доносили одлуке о захтевима правника са државних факултета и уписивали их у именик приправника.
"Адвокатска комора би требало да у року од 60 дана донесе одлуку да ли се уписује одређени кандидат који је поднео документацију или се одбија упис. Уколико би се донела одлука да се одбија упис неког кандидата, они би морали јасно да образложе, и у овој ситуацији не постоји никакав разлог и из тог разлога ни не доносе никакве одлуке. Поједини кандидати са приватних, искључиво са приватних, су на чекању по годину и по дана, годину и три месеца, четири", истиче Јевремовић.
АКБ за годину дана уписала 10 приправника са приватних факултета  Адвокатска комора Београда некад уписује дипломце са приватних факултета, а има и периода да их не уписује. Садашњи члан Управног одбора наводи да је од априла 2022.године закључно са октобром 2023. године уписано око 10 правника са приватних, наспрам више стотина правника с државних факултета.
"Сваки Управни одбор је мандат за себе, некада неки Управни одбор хоће да уписује, некад неки неће, а уствари је само питање прегласавања унутар самог Управног одбора који броји 15 чланова, и свако од нас 15 има неки свој став. Наше законско право је да не доносимо одлуке. Ми не изигравамо закон, ми спроводимо закон у оном делу који нам је дозвољен", рекао је адвокат Сарах ел Сагар, члан Управног одбора Адвокатске коморе Београда.
Повереница покренула поступак Да ли је у овом случају дозвољен и став чланова Одбора ако кандидат за упис у именик испуњава законске услове? Крши ли се Закон о забрани дискриминације? Одговор на та питања даће повереница за заштиту равноправности, када заврши поступак по притужби једне високошколске установе против Коморе.
"Закон о високом образовању прописује равноправност свих високо образованих установа без обзира на облик својине, односно без обзира на то ко је оснивач. Законом о забрани дискриминације прописано је и да дискриминација може бити и пропуштање радње, нечињење", поручује повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.
РТС се обратио и Министарству правде, јер Адвокатска комора Београда спроводи јавна овлашћења. У одговору наводе да је то питање у надлежности Адвокатске коморе Србије - из које су нас упутили на Адвокатску комору Београда.
Одговор Заштитника грађана на питање докле је стигао у раду по притужбама - изостао је. Како сазнајемо од Адвокатске коморе Београда, више пута су тражили од Министарства просвете да адвокати, тужиоци и судије уђу у Национално тело које се бави акредитацијом високошколских установа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.