Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 18:15

Дачић са министарком спољних послова Централноафричке Републике

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је о међусобној сарадњи са министарком спољних послова Централноафричке Републике Силви Баипо Темон и истако да је важно да се негују добри односи са афричким земљама. Дачић подсећа да између две државе постоји >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дугогодишња сарадња, али на коју се није довољно пазило. Темон је, у вези са састанком, рекла да Централноафричка Република поштује територијални итегритет и суверенитет Србије.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са министарком иностраних послова Централноафричке Републике Силви Баипо Темон.
Министри спољних послова Србије и Централноафричке Републике разговарали су о међусобној сарадњи.
"Хтео бих да изразим велико задовољство због њене посете овде, која није њена билатерална посета, већ је посета у оквиру председничке посете, што је једна историјска ствар за Србију. Наиме, председник Централноафричке Републике је прихватио позив председника Александра Вучића да дође у посету Београду и Србији и он практично долази сутра у посету, која ће трајати два или три дана. Она ће бити у тој делегацији и дошла је дан раније да бисмо се састали", каже министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Истиче да је реч о историјском тренутку и да је веома важно због тога што обнављамо пријатељство са традиционалним пријатељима.
Дипломатски односи две земље Такође, подсећа да ће догодине бити 65 година од када постоје дипломатски односи.
Дачић објашњава да, са друге стране, након деведестих година нисмо довољно водили рачуна о нашим традиционалним пријатељима и да су многе амбасаде затоврене, као и амбасада у Централноафричкој Републици.
"Нису имали контакте са Србијом, нису били упознати са детаљима распада Југославије, са националним проблемима, са положајем српског народа, са питањем Косова и Метохије, а након тога у условима када сте затворили амбасаде и када нисте ни довољно обраћали пажњу, нити имали разговоре са тим људима. Са друге стране, Косово је слало своје представнике свуда", рекао је Дачић и подсетио да постоје земље које имају дипломатске односе са тзв. Косовом, а не са Србијом.
Дачић је рекао и да је према тврдњи Приштине Централноафричка Република 2011. године признала Косово.
"Био сам у посети Централноафричкој Републици у марту 2018. године и разговарао са председником. Нас је занимао став Централноафричке Републике према питању Косова. Онда смо разговарали, ја сам и са председником тада разговарао, где ми је рекао да они немају папире о томе. Зато је Централноафричка Република 2019. године, у јулу, да не би сада расправили да ли јесте или није признала, донела ноту у којем признају територијални интегритет и суверенитет Србије", рекао је министар.
Председник Централноафричке Републике у Србији последњег дана фебруара Истиче да је важно да управо из ових разлога одржавамо добре односе са свим земљама и да га радује посета председника Централноафричке Републике Србији, која би требало да се одржи 29. фебруара.
"Председник Централноафричке Републике ће са председником Вучићем разговарати о стратешким односима, о томе како једни другима можемо да помогнемо. И наша историја је, без обзира што смо релативно удаљени, тешка као и њихова и зато је важно да видимо који су то заједнички интереси", рекао је Дачић.
Министар спољних послова Србије наводи и да су заинтересовани за више области сарадње, као што је пољопривреда, енергетика, инфраструктура, одбрана и безбедност.
У Централноафричкој Републици налази се и једна мисија Србије, један војни и медицински контингент.
"Реч је о 72 позиције чини ми се са ангажованим припадницима Војне болнице, 50 медицинског и 22 или немедицинског особља, четири штабна официра, два војна посматрача. Та мисија се сматра једном од бољих медицинских у мировним операцијама, и једина ми имамо европску болницу која је заступљена у мисијама Уједињених нација, што је изузетно цењено код наших иностраних партнера. Тако да постоји велики допринос припадника Војске Србије у успостављању мира у Централноафричкој Републици", рекао је Дачић.
"Дуга заједничка историја са Србијом, обележена пријатељством" Министарка иностраних послова Централноафричке Републике Силви Баипо Темон захвалила је министру Дачићу на састанку.
"Разменили смо мишљења о темама од заједничког интереса. Имамо дугу заједничку историју са Србијом која је обележена пријатељством и наших бивших шефова држава", рекла је министарка.
Темон подсећа да Централноафричка Република нема информације о признању тзв. Косова и да су због тога донели документ 2019. године у коме се наводи да поштују територијални итегритет и суверенитет Србије.
"Наша земља остаје верна том принципу због тога што и наша земља има исте проблеме. Ово је веома важна посета за наше односе и желимо да оснажимо нашу сарадњу", каже Баипо Темпон.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.