Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 17:28

Под једним барјаком у борби против Турака

Проти Матеји Ненадовићу, Јакову Ненадовићу и српским устаницима из Ваљевске нахије служен је помен на Бранковачком вису, месту где су се пре 220 година окупили и кренули у одлучне битке за ослобођење Србије од турске власти.
Заставу са крстовима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из цркве у Бранковини Прота Матеја Ненадовић и његов стриц Јаков донели су на Бранковачки вис како би окупили устанике 1804. године. У својим „Мемоарима" Прота Матеја Ненадовић описао је почетак Првог српског устанка у Нахији ваљевској.

„28. фебруара око тог барјака се већ окупило седам стотина људи из тога краја, а убрзо је за њима стигло и око пет стотина Посаваца. Прва акција је била акција против турске војске која је из Босне кренула да гуши устанак", објашњава др Владимир Кривошејев, историчар.
Први бојеви били су у Чучугама и Свилеуви и у њима су Турци потучени.
У знак сећања на значајан историјски догађај барјак се подиже на Бранковачком вису и служи помен славним Ненадовићима и устаницима из овог краја.
„Овај догађај пре 220 година, који су они покренули, то је онај пламен и наде и слободе, који су они запалили у српском народу и који се одавде, какко кажу, они су прво запалили ватру, која се могла видети до Београда" каже протојереј Драган Јаковљевић.
Споменик на Бранковачком вису подигнут је на 150. годишњицу Првог српског устанка, 1954. године, да подсећа млађа поколења на примере херојства и љубави према отаџбини и слободи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.